Χρηματιστήριο: Διατηρεί τα υψηλά 14 μηνών παρά τις πιέσεις σε Attica, Πειραιώς
Σε limit down η μετοχή της Attica Bank
Σε θετικό έδαφος προσπαθεί να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να κινείται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, εν μέσω και της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,32% και ενισχύεται στις 913,06 μονάδες, κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης (910,37 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 912,96 έως 914,71 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε απολύτως ικανοποιιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 10 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.
Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται και σήμερα, κερδίζει σιγά – σιγά ολοένα και περισσότερους «υποστηρικτές» ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με αποτέλεσμα το θετικό momentum του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου να συνεχίζεται και στις αρχές Μαΐου.
«Τεχνικά και χωρίς υπερβολές η αγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία προς τις 1.000 μονάδες, με τους περισσότερους να διψάνε για μία διόρθωση, η οποία μέχρι στιγμής είναι ενδοσυνεδριακή ή ολίγων ωρών» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Fast Finance, επιχειρώντας να προεξοφλήσει το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι ευοίωνες προοπτικές αποτυπώνονται και στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην άμεση έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου, θέλοντας να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές για τους ελληνικούς τίτλους.
Το πρόσφατο παράδειγμα της υψηλής ζήτησης για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Πειραιώς, αλλά και για τις ομολογιακές εκδόσεις των Alpha Bank – Eurobank, αποτελούν ένα πρόδρομο δείκτη επιτυχίας της εν εξελίξει «εξόδου» στις αγορές.
Στο μεταξύ, στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και οι υψηλές προσδοκίες για ένα «καλύτερο» καλοκαίρι, σε όρους αφίξεων και εισπράξεων, γεγονός το οποίο εδράζεται στη σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών στους βασικούς «τροφοδότες» του ελληνικού τουρισμού (σ.σ. Ην. Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ κ.α.).
Οι τράπεζες υπερ-αποδίδουν
Στον τραπεζικό τομέα, ο κλαδικός δείκτης συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, κινούμενος σταθερά άνω των 600 μονάδων, χάρη στις σημαντικές δράσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2021 ο τραπεζικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικα κέρδη της τάξης του 18,5%, υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη (12,5%).
Σήμερα, ο κλάδος βρίσκεται στο +0,7% και τις 618 μονάδες, παρά το limit down (-29,98%) στη μετοχή της Attica Bank, η οποία διολισθαίνει στο 0,14 ευρώ, εξαιτίας της αναγκαίας εισόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιος. Κατά 6,4% υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αναμένεται να συνεχίσει τη διόρθωση, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την τιμή των νέων μετοχών που θα εισαχθούν μετά την πρόσφατη ΑΜΚ.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1% και διαμορφώνεται στο 1,33 ευρώ, έχοντας κάνει «άλμα» 38% μέσα στο 2021. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank – Εθνική Τράπεζα συνεχίζουν επίσης σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 0,6%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 1,14% 1,335 ευρώ
- Attica Bank -29,98% 0,1404 ευρώ
- Eurobank 0,64% 0,7908 ευρώ
- Eθνική Τράπεζα 0,62% 2,601 ευρώ
- Πειραιώς -6,45% 2,03 ευρώ
Στο +2% Motor Oil, Aegean
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσης, οι αγοραστές δείχνουν να διαθέτουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, δείγμα της ικανοποίησης που επικρατεί για τις «αντοχές» των περισσότερων εισηγμένων στις πιέσεις της πανδημικής κρίσης.
H μετοχή της Motor Oil, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 2,1%, ενώ κέρδη κατά σχεδόν 2% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean, η οποία δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την επερχόμενη τουριστική σεζόν. Κατά 1,8% αυξάνονται και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΟΤΕ.
Ωστόσο, δεν απουσιάζουν και οι πωλητές, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να διολισθαίνει κατά 3,2% εν όψει της ΑΜΚ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Υπό ελεγχόμενη πίεση βρίσκονται, παράλληλα, οι μετοχές των ΔΕΗ και Τιτάνα, οι οποίες «χάνουν» περίπου το 1% της αξίας τους.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Μεγάλη Πέμπτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News