Wall Street: Η χειρότερη ημέρα για τον Nasdaq από τον Μάρτιο
Ρευστοποιήσεις στις τεχνολογικές μετοχές
Από μαζικές εντoλές πωλήσεων στον τεχνολογικό κλάδο στιγματίστηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο έκλεισε πτωτικά μετά το δυναμικό ξεκίνημα του Μαΐου.
Το sell off στις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες οδήγησε τον δείκτη Nasdaq σε απώλειες της τάξης του 1,88%, διολισθαίνοντας στις 13.633 μονάδες και σημειώνοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2021.
Η μετοχή της Apple, ενδεικτικά, υποχώρησε άνω του 4%, ενώ η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, απώλεσε περισσότερο από το 3% της αξίας της. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Facebook έκλεισε στο -2,8%. Η μετοχή της Tesla, παράλληλα, έχασε το 3%.
Από την πλευρά του, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατάφερε να απορροφήσει τις αρχικές απώλειες και να τερματίσει σταθεροποιητικά στο +0,06% και τις 34.133 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, επίσης, περιορίστηκε κατά 0,67% και έκλεισε στις 4.164 μονάδες.
Η επικράτηση των πωλητών αποτέλεσε απόρροια των ανησυχιών για την ύπαρξη μετοχών, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αποτίμησης. Εν ολίγοις, ότι υπάρχουν μετοχές – «φούσκες», οι οποίες διαθέτουν χρηματιστηριακή αξία, πολύ υψηλότερη σε σχέση με την πραγματική. Και φυσικά, οι τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραψαν ένα άκρως εντυπωσιακό ράλι, θεωρούνται «Νο. 1» υποψήφιες για να «ξεφουσκώσουν».
Την ίδια ώρα, στο πτωτικό κλίμα συνέβαλαν και οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε πρόωρο περιορισμό των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία το απόγευμα της Τρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να μην «υπερθερμανθεί» η αμερικανική οικονομία.
«Ενδεχομένως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κάπως, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας δεν θα “υπερθερμανθεί”» δήλωσε, εξηγώντας ότι οι πρόσθετες δαπάνες της κυβέρνησης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πολύ μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων.
Τα επιτόκια της Federal Reserve βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα από την άνοιξη του 2020, σε μια προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο α’ τρίμηνο του 2021, πάντως, ο ΑΕΠ των ΗΠΑ «ανέβασε» σημαντικά ρυθμούς, καθώς αυξήθηκε κατά 6,4%, με την ιδιωτική κατανάλωση να εκτινάσσεται κατά +10,7% και να πετυχαίνει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από τη δεκαετία του ’60.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα συνεδρίασης για τον Μάιο, ο Dow Jones εκτινάχθηκε κατά περισσότερες από 200 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,30%. Άλλωστε, παρά την αποψινή υπαναχώρηση, οι αμερικανικοί δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών για ισχυρό rebound της οικονομίας.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News