Business & Finance Τρίτη 4/05/2021, 16:54
BUSINESS & FINANCE

«Εμβολιαστικό διαβατήριο» ετοιμάζουν οι G20

Συνάντηση των 20 υπουργών Τουρισμού

«Εμβολιαστικό διαβατήριο» ετοιμάζουν οι G20

Προσπάθεια εισαγωγής ενός «εμβολιαστικού διαβατηρίου» καταβάλλουν οι χώρες – μέλη της G20, όπως προκύπτει από έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg. 

H εν λόγω κίνηση αποσκοπεί στην «αναθέρμανση» των ταξιδιών και του τουρισμού, δύο κλάδων οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, οι υπουργοί Τουρισμού των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, συναντήθηκαν σήμερα ψηφιακά, προκειμένου να αναζητήσουν λύσεις εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

Φυσικά, αν και η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην G20, οι αποφάσεις που θα ληφθούν, την επηρεάζουν άμεσα, λόγω των προσδοκώμενων κερδών από την καθιέρωση ενός τέτοιου μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι και η Κομισιόν βρίσκεται στις τελικές διαβουλεύσεις για τον ορισμό ενός «ψηφιακού διαβατηρίου», το οποίο θα επιτρέπει στους κατοίκους των 27 χωρών – μελών να ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη, χωρίς περιορισμούς.

Στο «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό», όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα αναγράφεται ότι ο κάτοχος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή ότι διαθέτει ανοσία ή ότι έχει αρνητικό τεστ. 

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζημιά της πανδημίας στον κλάδο ανέρχεται σε σχεδόν 4,7 τρισ. δολάρια, προκαλώντας την απώλεια 62 εκατ. θέσεων εργασιών. Άλλωστε, οι τουριστικές δαπάνες συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 69% το 2020. 

«Η συνέχιση των ταξιδιών και του τουρισμού είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των άμεσων και έμμεσων επιδράσεων και σ’ άλλους κλάδους της οικονομίας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της G20.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News