Χρηματιστήριο: «Κρατά» το υψηλό 14 μηνών με Alpha και Jumbo
Σχεδόν διψήφια η διόρθωση στην Πειραιώς, στο -3% η ΕΥΔΑΠ
Σταθερά σε θετικό έδαφος βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, καθώς οι ευοίωνες εκτιμήσεις των Moody’s – Fitch παρέχουν αξιοσημείωτα στηρίγματα, απορροφώντας τις όποιες τάσεις για ρευστοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης τoυ 0,40% και ενισχύεται στις 914,03 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,37 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 911,76 έως 917,47 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 26 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι, κάτι απολύτως φυσιολογικό εν όψει των αργιών του Πάσχα.
Οι τράπεζες είναι και πάλι σε θέση «πρωταγωνιστή», με τον κλαδικό δείκτη να βρίσκεται στο +1% και τις 611 μονάδες, χάρη κυρίως στο +2% στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διασπάει και τις αντιστάσεις του 1,3 ευρώ, διευρύνοντας στο +36% τα σωρευτικά κέρδη του 2021.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η μετοχή της Πειραιώς συνεχίζει τη διορθωτική κίνηση (-10%), μετά τα εκρηκτικά κέρδη των προηγούμενων ημερών, τα οποία προήλθαν από την είσοδο του τίτλου στον δείκτη FTSE Global Small Cap. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Attica Bank έχει τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω των υψηλών ζημιών και τη διαφαινόμενη είσοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο.
Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν μεμονωμένοι τίτλοι (π.χ. Jumbo) στον FTSE Large Cap, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν με θετικό πρόσημο τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, τα οποία -παρά την πανδημική κρίση- επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές σε αρκετές περιπτώσεις.
Προς τις 948 μονάδες
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι διόλου απίθανο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να συνεχίσει περαιτέρω την ανοδική κίνηση, έχοντας ως πρώτο στόχο την προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Ήδη, άλλωστε, ο ΓΔ. κινείται σταθερά στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020, επιβεβαιώνοντας ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί οριστικά παρελθόν, τουλάχιστον σε χρηματιστηριακό επίπεδο.
Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται ενδεχόμενες σποραδικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου ανοδικού story.
Στο θετικό momentum συμβάλλουν, τέλος, και οι σημερινές αισιόδοξες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης Moody’s – Fitch, οι οποίοι προεξοφλούν δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, κυρίως για το 2022, χάρη στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης και την επιτάχνυση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Στο +2% η Alpha, διόρθωση 10% στην Πειραιώς
Επιστρέφοντας στις τραπεζικές διακυμάνσεις, πέραν του +2% της Alpha Bank, οι αγοραστές εστιάζουν και στον τίτλο της Eurobank, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,2%, στον απόηχο της επιτυχημένης άντλησης 500 εκατ. ευρώ από την χθεσινή έκδοση του 6ετούς ομολόγου.
Από την πλευρά της, οριακά κέρδη της τάξης του 0,2% εμφανίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παραμένει άνω των επιπέδων των 2,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank, λίγο πριν την απόφαση για αναστολή διαπραγμάτευσης, υποχωρούσε κατά 15% και το 0,244 ευρώ.
Την ίδια ώρα, όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της Πειραιώς συνεχίζει τη διορθωτική κίνηση, διολισθαίνοντας κατά σχεδόν 10% και τα 2,2 ευρώ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο καθοδικός κύκλος θα ολοκληρωθεί, μόλις η μετοχή κατέλθει του ορίου των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 1,89% 1,3195 ευρώ
- Attica Bank -14,69% 0,244 ευρώ
- Eurobank 1,21% 0,7832 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0,32% 2,541 ευρώ
- Πειραιώς -9,8% 2,21 ευρώ
Στο +2,5% η Jumbo, στο -3% η ΕΥΔΑΠ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές παραμένουν κυρίαρχοι, ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Πέραν των τραπεζών, μάλιστα, σημαντικά στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά 2,5%. Την ίδια ώρα, η μετοχή τoυ ΟΤΕ βρίσκεται στο +1,3%.
Στον αντίποδα, αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ, η οποία διολισθαίνει κατά 3% και τα 8,6 ευρώ. Κατά 2% υποχωρεί και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ οι μετοχές των ΔΕΗ, Fourlis και Mytilineos βρίσκονται πέριξ του -0,5%.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία της εβδομάδας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα λειτουργήσει εκ νέου την Τετάρτη του Πάσχα, καθώς μεσολαβούν οι αργίες της Μ. Παρασκευής, της Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς (Τρίτη του Πάσχα).
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News