BUSINESS & FINANCE

Νέο ΕΣΠΑ: Έρχονται πόροι 26,7 δισ. – Οι προτεραιότητες και οι καινοτομίες

Φέτος θα εισρεύσουν στη χώρα από τα κοινοτικά ταμεία περίπου 6 δισ. ευρώ

Νέο ΕΣΠΑ: Έρχονται πόροι 26,7 δισ. – Οι προτεραιότητες και οι καινοτομίες

Στις αρχές Ιουλίου υπογράφεται από την Ελλάδα το «εταιρικό σύμφωνο» για το νέο ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου αναμένεται να κινητοποιηθούν πόροι (κοινοτικοί και εθνικοί) 26,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2021 – 2027. Μάλιστα, η Ελλάδα θέλει να είναι η πρώτη χώρα, μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., που θα υπογράψει το συγκεκριμένο «σύμφωνο».

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε χθες στις Βρυξέλλες σε συνάντηση τού Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρη με τον κ. Marc Lemaitre Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DGRegio) και με στελέχη της Διεύθυνσης που επιβλέπει την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως αναφέρουν πηγές τού υπουργείου Ανάπτυξης, εντός της άλλης εβδομάδας η Ελλάδα θα στείλει το 2ο draft με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα των συζητήσεων, ώστε στις αρχές Ιουλίου να πέσουν οι υπογραφές στο «εταιρικό σύμφωνο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το νέο ΕΣΠΑ θα έχει αρκετές καινοτομίες όπως, για παράδειγμα, ένα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας και πλήρη εμπλοκή των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών τόσο για τις συγχρηματοδοτήσεις όσο και για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ωρίμανση έργων. Οι συνολικοί πόροι αγγίζουν τα 26,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,2 δισ. ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι και τα 5,5 δισ. ευρώ είναι εθνικοί πόροι. Στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν ότι φέτος θα εισρεύσουν στην χώρα μας από τα κοινοτικά ταμεία περίπου 6 δισ. ευρώ.

Οι βασικές προτεραιότητες για το νέο ΕΣΠΑ είναι:

  • Δράσεις (ύψους 4 δισ. ευρώ) για την προσαρμογή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στη διαδικασία του οικονομικού μετασχηματισμού και της βιομηχανικής μετάβασης. Στόχος είναι η δικτύωση και το clustering επιχειρήσεων της πρωτογενούς παραγωγής με μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα με το LEADER για προώθηση τοπικής επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.
  • Δράσεις (ύψους 5 δις. ευρώ) που αφορούν κυρίως παρεμβάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αποχέτευσης, πρόσβασης σε πόσιμο νερό, βιώσιμης διαχείρισης νερού, πράσινες υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μικρού μεγέθους αντιπλημμυρικά έργα, τοπικά έργα αποθήκευσης ενέργειας και έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και δημόσια κτίρια, μέσα σταθερής τροχιάς, προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στη γεωργία και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για γεωργική χρήση, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον αγροτικό χώρο και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
  • Δράσεις (ύψους 2,2, δισ. ευρώ) για έργα οδικής ασφάλειας, λιμενικά έργα σε λιμάνια πλην των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών και παρεμβάσεις αστικής κινητικότητας τοπικής κλίμακας.
  • Δράσεις (ύψους 6,33 δισ. ευρώ) για την ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, την έρευνα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη βελτίωση της πρόσβασης σε δομές υγειονομικής περίθαλψης, την κοινωνική ένταξη των περιθωριοποιημένων ατόμων σε υποβαθμισμένες αστικές, αγροτικές και παράκτιες περιοχές, τη δια βίου μάθηση, την κοινωνική πρόνοια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της ισότητας και της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες, τη βελτίωση στην πρόσβαση στην απασχόληση όλων των ατόμων, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση και ανάπτυξη των συστημάτων εκπαίδευσης, τη στήριξη νέων αγροτικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση δεξιοτήτων και την εγκατάσταση των νέων γεωργών.
  • Δράσεις (ύψους 1,14 δισ. ευρώ) για ολοκληρωμένες εδαφικές στρατηγικές, παρεμβάσεις σε αλιευτικές περιοχές και τοπικά προγράμματα τύπου LEADER.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News