Χρηματιστήριο: «Αντεπίθεση» των αγοραστών και επιστροφή στις 910 μονάδες
«Απογειώθηκε» η Attica, διόρθωσε η Πειραιώς
Απαντήσεις στις διορθωτικές κινήσεις της ημέρας βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -με τη βοήθεια των τραπεζικών στηριγμάτων (+30% η Attica Bank)- κατάφερε να απορροφήσει τις ρευστοποιήσεις και να βρεθεί στις αντιστάσεις των 910 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,77% και ενισχύθηκε στις 910,37 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (903,44 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13,5 μονάδες -από 897,35 έως 910,71 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 76 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που διαβιβάστηκε στη ΓΕΚ Τέρνα.
Η ελληνική αγορά, όπως αποδείχθηκε, κατάφερε προς το τέλος της συνεδρίασης να εξαλείψει τις πτωτικές πιέσεις και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ανακτώντας ένα σημαντικό μέρος της χθεσινής διόρθωσης, η οποία έφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στις 900 μονάδες.
Η ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος συντελέστηκε με τη βοήθεια των τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι -με εξαίρεση την Πειραιώς- ανέβασαν ρυθμούς και ανέκτησαν το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, χάρη στα σημαντικά κέρδη από Attica, Eurobank και Alpha Bank.
Στο αγοραστικό momentum συνέβαλε τα μέγιστα και η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, με αρκετές εισηγμένες να παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του πανδημικού 2020. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σταθερά σε υψηλό 14 μηνών.
Δεν αποκλείεται μια νέα διόρθωση
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, σε πολλούς τίτλους ήδη εκδηλώνονται σημάδια αγοραστικής κόπωσης, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας διορθωτικής κίνησης, μικρής διάρκειας.
Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η ανοδική κίνηση προς τις 950 μονάδες είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά, με το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας να στρέφεται στην αξιολόγηση του συνόλου των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών.
«Είναι επομένως, πιθανό να υπάρξει εύλογη περίοδος περισυλλογής και αναστολής προς το παρόν σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, με το Γ.Δ. να κινείται σε μικρό εύρος και τις 900 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο στήριξης» προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής.
«Απογείωση» για Attica, «προσγείωση» για Πειραιώς
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός τομέας, παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, κατάφερε να κλείσει με κέρδη της τάξης του 1,9% και να εκτιναχθεί στις 605 μονάδες, ανακτώντας το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων και διευρύνοντας στο +10% τα κέρδη του Απριλίου.
Η μετοχή της Πειραιώς ήταν η μοναδική που αντιστάθηκε στην ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -9% και τα 2,45 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στον φρενήρη ρυθμό των προηγούμενων ημερών, ως απόρροια της επικείμενης εισόδου στον δείκτη FTSE Global Small Cap αλλά και της επιτυχημένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον όλων εστίασε στη μετοχή της Attica Bank, η οποία «απογειώθηκε» στο +30% και το 0,28 ευρώ, χάρη στην τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας. Κέρδη κατά 3,5% εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η Eurobank τερμάτισε στο +1,1%, μετά την επιτυχή έκδοση του 6ετούς ομολόγου. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, έκλεισε με ήπια άνοδο της τάξης του 0,9%.
- Alpha Bank 3,56% 1,295 ευρώ
- Attica Bank 30% 0,286 ευρώ
- Eurobank 1,15% 0,7738 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0,92% 2,533 ευρώ
- Πειραιώς -9,26% 2,45 ευρώ
Στηρίγματα από ΕΧΑΕ, απώλειες σε Aegean
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση και ανέλαβαν τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία τερμάτισε στο +2,5% και τα 4,1 ευρώ.
Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχαν, επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development, Ελλάκτωρ, Mytilineos και ΟΠΑΠ, οι οποίες ενισχύθηκαν μεταξύ του 1% και του 1,5%. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο +0,9% και τα 9,9 ευρώ, στον απόηχο των συνεχιζόμενων μετοχικών αλλαγών.
Στον αντίποδα, σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Jumbo, η οποία εμφάνισε απώλειες άνω του 2%, ενώ κατά 1,5% υποχώρησε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Πτώση κατά 1% σημείωσαν, τέλος, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΟΛΠ.
Συνολικά, 68 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 51 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News