Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 910 μονάδες, με άλμα 30% στην Πειραιώς
Πάνω από τα 60 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση
Άνω των 910 μονάδων τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το limit up στη μετοχή της Πειραιώς και η αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s διατήρησαν το αγοραστικό momentum και άνοιξαν την «όρεξη» των επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,51% και ενισχύθηκε στις 913,12 μονάδες, διασπώντας με άνεση τις αντιστάσεις των 910 μονάδων και κερδίζοντας περισσότερες από 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (889,58 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -από 906,61 έως 919,21 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 78 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της ημέρας ήταν η μετοχή της Πειραιώς, η οποία «κλείδωσε» στο ανώτατο δυνατό επίπεδο (limit up), σημειώνοντας «άλμα» της τάξης του 30%, ως απόρροια της προσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ.
Παρά τη «θυσία» των παλαιών μετόχων, οι οποίοι αναμφίβολα παραγκωνίστηκαν από τη νέα «εποχή» της τράπεζας, η διαδικασία της ΑΜΚ κρίθηκε ως απολύτως επιτυχημένη, καθώς σ΄ αυτή συμμετείχαν μεγάλα επενδυτικά funds, όπως η BlackRock και το Νορβηγικό Ταμείο Πλούτου.
Οι 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντός του Μαΐου, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μια σταθερά ανοδική πορεία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο σημερινό ανοδικό momentum συνέβαλε και η απόφαση – έκπληξη του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ- σε ΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αναθεώρησε το outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως. Παράλληλα, επιβαίωσε τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, προβλέποντας ανάκαμψη κατά 4,9% το 2021 και κατά 5,8% το 2022, με τον μέσο όρο αύξησης του ΑΕΠ κατά την επόμενη 3ετία να υπερβαίνει τον αντίστοιχο των χωρών της Ευρωζώνης.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις υψηλές προσδοκίες για το επικείμενο «άνοιγμα» του τουρισμού στις 15 Μαΐου, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ» αισιοδοξίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θέτει εκ νέου ως μεγάλο μεσο-μακροπρόθεσμο στόχο την επίτευξη των 1.000 μονάδων. Μέχρι τότε, βέβαια, καλείται πρώτα να διασπάσει τις αντιστάσεις των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών, συμπλέοντας με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εδώ και μήνες «φλερτάρουν» με συνεχή ιστορικά υψηλά.
Τραπεζικό ράλι με αιχμή την Πειραιώς
Οι τράπεζες, όπως είναι εύλογο, αποτέλεσαν τον μεγάλο «κερδισμένο» της ημέρας, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,8% και εκτινασσόμενες στις 608 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλωστε, από το ιστορικό χαμηλό του Νοεμβρίου (234 μονάδες), ο κλαδικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 150%, δείγμα της αλλαγής στάσης των επενδυτών.
Η μετοχή της Πειραιώς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ, ήταν αυτή που ξεχώρισε και παρέρυσε θετικά το σύνολο του κλάδου, καθώς σημείωσε κέρδη κατά 30% και ανέκαμψε στα 2,25 ευρώ. Εξίσου θετική ήταν η επίδοση και της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,5%, βελτιώνοντας στο +30% τη σωρευτική άνοδο του 2021.
Από κοντά ακολούθησε και η ανοδική κίνηση της Eurobank, η οποία τερμάτισε στο +2,45% και το 0,77 ευρώ/μετοχή. Η Εθνική Τράπεζα, ταυτόχρονα, εμφάνισε ηπιότερες μεταβολές, κλείνοντας στο +0,4% και τα 2,58 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε σε τροχιά εξάλειψης των απωλειών του 2021, σχεδόν μηδενίζοντας την ετήσια «χασούρα». Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 3,48% 1,28 ευρώ
- Attica Bank 3,84% 0,23 ευρώ
- Eurobank 2,45% 0,7712 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0,39% 2,58
- Πειραιώς 29,95% 2,586 ευρώ
«Πράσινο» όλο το ταμπλό
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήλεγξαν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Άλλωστε, πέραν των τραπεζικών τίτλων, σημαντικά στηρίγματα παρείχαν και οι μετοχές των ΕΧΑΕ – Jumbo , οι οποίες κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 3%. Την ίδια ώρα, κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν οι μετοχές των Viohalco, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos, και ΟΠΑΠ, ενώ Τιτάν, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ τερμάτισαν στο +1,5%.
Από την άλλη πλευρά, σημαντική διόρθωση παρατηρήθηκε στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχώρησε κατά 3%, μετά τα εκρηκτικά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ. απόρροια της έγκρισης της ΑΜΚ). Κατά περίπου 1% διολίσθησε και η μετοχή της Coca – Cola.
Συνολικά, 81 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 31 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. H κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 60,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News