Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 16:43
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας: Οι μειώσεις φόρων δεν θα επιφέρουν απώλειες στα έσοδα

Θετικό βήμα οι ελαφρύνσεις της κυβέρνησης

Γ. Στουρνάρας: Οι μειώσεις φόρων δεν θα επιφέρουν απώλειες στα έσοδα

Θετικό πρόσημο στις πρόσφατες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης προσέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τους ιθύνοντες να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Παιδείας, με χορηγό επικοινωνίας το MoneyReview, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί και επικροτεί τις επίμαχες εξαγγελίες, καθώς «η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σημείο, κατά το οποίο μία ενδεχόμενη μείωση της φορολογίας θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να επιφέρει απώλειες στα έσοδα.

Περιγράφοντας, στη συνέχεια, την ανάγκη περαιτέρω βημάτων για την φοροελάφρυνση, ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική μνεία στην υιοθέτηση μέτρων για την καταπολέμη της φοροδιαφυγής, παραπέμποντας και στην χρήση της τεχνολογίας.

Επικαλέστηκε δε, ως παράδειγμα την υποχρεωτική διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων, καθώς -όπως διευκρίνισε- κάθε βήμα αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνεπάγεται αύξηση στην είσπραξη του ΦΠΑ.

Η ευκαιρία των fintech

Σ’ άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, η οποία «ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους πολίτες, τους πελάτες των τραπεζών, καθώς και τις ίδιες τις τράπεζες».

Όμως, όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν και κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με την κυβερνοασφάλεια. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ρόλο να ενημερώσουν και να λάβουν τα αναγκαία εποπτικά μέτρα, ώστε να υπάρξει όφελος και να ελαχιστοποιηθούν τα κόστη από τον κλάδο των fintech».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει δημιουργήσει έναν κόμβο επικοινωνίας, μέσω του οποίου συνομιλεί με στελέχη εταιρειών fintech, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις ευκαιρείες και τους κινδύνους.

Προανήγγειλε, παράλληλα, τη δημιουργία ενός εποπτικού δοκιμαστικού «σάκου», όπου θα δοκιμάζονται νέα προϊόντα fintech, θα ενημερώνεται ο επόπτης -δηλαδή η ΤτΕ- και θα υπάρχει μια πρώτη αλληλεπίδραση.

Η σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

Όσον αφορά τον οικονομικό αλφαβητισμό, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έχει προσλάβει αυξάνουσα σημασία τα τελευταία χρόνια, καθώς η διαχείριση των προσωπικών – οικογενειακών οικονομικών, όπως και των οικονομικών των μικρών εταιρειών, απαιτεί χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές δεξιότητες.

«Δεν μπορείς να αποφασίσεις ορθολογικά για τη μεγιστοποίηση του προσωπικού οφέλους και την ελαχριστοποίηση του κόστους, αν δεν κατέχεις αυτές τις γνώσεις» ανέφερε, χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός επιφέρει σημαντικό κόστος για την οικονομία και την προσωπική «τσέπη».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News