European Super League: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των Juventus – Manchester
Απέτυχε το ποδοσφαιρικό «πραξικόπημα»
Μόλις 48 ώρες κράτησε η «ιστορία» του European Super League, καθώς η μία μετά την άλλη ιδρύτρια ομάδα αποχωρεί και επισήμως από την «κλειστή» λίγκα, η οποία προκάλεσε τη μήνη ομοσπονδιών, ποδοσφαιριστών και κυρίως, φιλάθλων.
Την αρχή της «αποδόμησης» έκαναν οι έξι αγγλικές ομάδες -Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ- ενώ σήμερα ακολούθησε και η Ατλέτικο Μαδρίτης, θάβοντας εν τη γενέσει την πρωτοβουλία των «ισχυρών» της Ευρώπης.
Φυσικά, όπως διαρρέεται σε αρκετά διεθνή media, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισαν οι πληροφορίες ότι η UEFA έχει εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 7 δισ. ευρώ, από διάφορα αγγλικα funds, τα οποία θα διαμοιραστούν σ’ όσες ομάδες συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.
Οι πιο ρομαντικοί προσδίδουν, από την πλευρά τους, ιδιαίτερο ρόλο στις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων, οι οποίοι μ’ ένα μαζικό κύμα διαμαρτυριών, ιδίως στην Αγγλία, κατέστησαν σαφή την κάθετη απόρριψη του European Supea League.
Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, επηρεάζουν άμεσα τις 12 ομάδες, οι οποίες προσπάθησαν να κάνουν το ποδοσφαιρικό «πραξικόπημα», με τη μετοχή της Γιουβέντους να καταρρέει κατά 12% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Αντίστοιχα, η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διολισθαίνει κατά 6% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους συνολικά 12 «πραξικοπηματίες», οι 10 αποχαιρέτισαν τη σεζόν 2019/2020 με αρνητικό ισοζύγιο εσόδων – εξόδων, δείγμα αφενός των επιπτώσεων της πανδημίας (σ.σ. κλειστά γήπεδα), αφετέρου των υπέρογκων δαπανών για απόκτηση ποδοσφαιριστών.
Μάλιστα, οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούσαν τη Μίλαν (194 εκατ. ευρώ), τη Μάντσεστερ Σίτι (143 εκατ. ευρώ) και την Ίντερ (102 εκατ. ευρώ), γεγονός το οποίο αποδεικνύει την σπουδή για την επείγουσα εξεύρεση νέων κεφαλαίων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News