ΔΕΗ: Έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ
Με φυσικό αέριο και «φιλική προς το υδρογόνο» έως το 2025 η Πτολεμαΐδα 5 - Τι σήματα έστειλε η διοίκηση
Την εικόνα μιας επιχείρησης που έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας, με βελτίωση της ρευστότητάς της και των ταμειακών ροών, μείωση του χρέους της και μετασχηματισμό του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής (δια της περαιτέρω μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής κατά σχεδόν 50% με παράλληλη αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ) περιέγραψε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ, κατά την ενημέρωση των αναλυτών που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το conference call -στο οποίο συμμετείχαν περί τους 98 αναλυτές- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο Οικονομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης- ανέφεραν ότι τα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση θα διαμορφωθούν φέτος στα επίπεδα του 2020 -κοντά δηλαδή στα 900 εκατ. ευρώ- προτού η εταιρεία περάσει σε περαιτέρω ανάπτυξη. Ως βασικοί «πυλώνες» της βιώσιμης κερδοφορίας αναδείχθηκαν η βελτίωση των περιθωρίων, η μείωση των δαπανών για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (στο κάδρο της fast-track απολιγνιτοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη), του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και της εξάλειψης της αρνητικής επίπτωσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυση του προφίλ ρευστότητας της ΔΕΗ, ιδιαίτερη μνεία έγινε κατά την τηλεδιάσκεψη και στο ομόλογο με «ρήτρα αειφορίας» που εξέδωσε πρόσφατα η ΔΕΗ (Sustainable-Linked Bond ή SLB), συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι το επιτόκιο διαμορφώνεται στη δευτερογενή αγορά αυτή τη στιγμή στο 3,05% (από 3,875% που είναι το κουπόνι του τίτλου), σε μια ένδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις προοπτικές της εταιρείας και της δέσμευσής της να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Ισχυρή «ένεση» ρευστότητας εξάλλου θα λάβει η ΔΕΗ και από την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά την επιλογή από τη διοίκηση της ΔΕΗ 9 σχημάτων, μεγάλων επενδυτικών funds, που θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Τα σχέδια για την Πτολεμαΐδα V
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότερες ερωτήσεις των αναλυτών επικεντρώθηκαν στο μέλλον της υπό κατασκευής λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας 5, με τον κ. Στάσση να επιβεβαιώνει ότι η λειτουργία της μονάδας (που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022) με καύσιμο το φυσικό αέριο και όχι τον λιγνίτη με φυσικό αέριο επισπεύδεται για το 2025, αντί για το 2028 που προβλεπόταν αρχικά. «Η απολιγνιτοποίηση δηλαδή θα ολοκληρωθεί το 2025 και όχι το 2028», τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Επισημάνθηκε επίσης ότι παράλληλα με τη μετατροπή σε φυσικό αέριο, η μονάδα θα είναι «έτοιμη για υδρογόνο» (Hydrogen Ready), δηλαδή συμβατή σε μελλοντική χρήση υδρογόνου ως καυσίμου. Επίσης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης, θα αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύ της σε πάνω από 1.000 Μεγαβάτ (MW), από 660 MW ως λιγνιτική. Η διοίκηση της ΔΕΗ σημείωσε ότι η εμπροσθοβαρής μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 ήταν η καλύτερη λύση, καθώς η πρόβλεψη για τις τιμές CO2 θα την καθιστούσε ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της. Τόνισε επίσης την πολύ υψηλή ευελιξία που θα έχει η νέα μονάδα, καθώς μέσα σε μια ώρα θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ από 300 σε 1.000 MW. «Η μονάδα θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM)», ειπώθηκε μεταξύ άλλων.
Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία του Target Model, δηλαδή του νέου μοντέλου λειτουργίας των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρισμού που ισχύει από το Νοέμβριο, η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε λόγο για εξομάλυνση της κατάστασης, καθώς τα προβλήματα που εμφανίστηκαν για κάποιους μήνες έχουν αρχίσει να αμβλύνονται. Προς αυτή την κατεύθυνση τονίστηκε ότι θα συμβάλει και η σύζευξη της ελληνικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας με αυτή της Βουλγαρίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μαΐου, σε συνέχεια του market coupling με την αγορά της Ιταλίας στα τέλη του 2020.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News