ΔΕΗ: Άλμα 165% στα EBITDA – Στα 35,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Μικρή μείωση στον τζίρο
Καθαρά κέρδη της τάξης των 35,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο Όμιλος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του 2020, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης, μετά τις ζημιογόνες προηγούμενες χρήσεις.
Μάλιστα, το επαναλαμβανόμενο EBITDA (σ.σ. προσαρμογή στις εφάπαξ επιπτώσεις) εμφάνισε «άλμα» της τάξης του 165% και εκτινάχθηκε σε 885,8 εκατ. ευρώ από 333,6 εκατ. ευρώ το 2019.
Ο κύκλος εργασιών, αντίθετα, συρρικνώθηκε ελαφρώς κατά 5,7%, καθώς ανήλθε σε 4,6 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διατηρήθηκαν περίπου σταθερά στα 820 εκατ. ευρώ (798 εκατ. ευρώ το 2019).
Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για αποζημιώσεις προσωπικού και παροχές μετά την συνταξιοδότηση διαμορφώθηκαν σε 35,8 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τον ειδικό λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), έκλεισε με πλεόνασμα 74,3 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις του Ομίλου, για το σύνολο του 2020, περιορίστηκαν σημαντικά κατά 270 εκατ. ευρώ, καθώς υποχώρησαν στα 377 εκατ. ευρώ, δείγμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το καθαρό χρέος, επίσης, μειώθηκε κατά 403 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, με την αναλογία χρέους/EBITDA να καθορίζεται στο 3,7 -επίδοση αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος (11x).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 6,7% στις 54.752 GWh το 2020, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας, παράλληλα, διαμορφώθηκε σε 68,7% από 75,8% το 2019.
Την ίδια ώρα, η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου κάλυψαν το 40,7% της συνολικής ζήτησης (από 45,5% το προηγούμενο έτος). Η λιγνιτική παραγωγή, από την πλευρά της, συρρικνώθηκε κατά 45,1%, χάρη τόσο στις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου όσο και τις υψηλότερες τιμές δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα.
Σε επίπεδαο ΑΠΕ, τέλος, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 19% και ανήλθε σε 2.420 GWh, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 22% ή κατά 3.010 GWh.
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Στον απόηχο των οικονομικών μεγεθών της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαιρετίζει τα θετικά αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για «δικαίωση της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε για τη διάσωση της εταιρείας». Συγκεκριμένα, επεσήμανε τα εξής:
«Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2020 δείχνουν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 από την κυβέρνησή μας για τη διάσωση της εταιρείας και τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη αποδίδει καρπούς. Με σχέδιο και συνετό προγραμματισμό, η ΔΕΗ έχει αποκτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της τις ζημιές-ρεκόρ που κατέγραψε το 2018 και το 2019 και που την είχαν μετατρέψει σε συστημικό κίνδυνο για την εθνική οικονομία.
Τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εταιρεία, είναι εντυπωσιακά και μιλούν από μόνα τους: τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν το 2020 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 886 εκατ. ευρώ έναντι 333,6 εκατ. ευρώ το 2019 και 260 εκατ. ευρώ το 2018. Το καλοκαίρι του 2019, παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια εταιρεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με κεφαλαιοποίηση ύψους μόλις 300 εκατ. ευρώ. Η εικόνα πλέον είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Η πιστοληπτική της ικανότητα έχει αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους, καθιστώντας την εταιρεία ιδιαίτερα ελκυστική στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όπως άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας τον περασμένο μήνα.
Ο όμιλος της ΔΕΗ πλέον έχει μπει σε μια νέα εποχή, προκειμένου να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αναλογεί στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Προχωράει στην υλοποίηση μεγάλων έργων ΑΠΕ και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οραματική μεταρρύθμιση της απολιγνιτοποίησης. Παράλληλα, αναβαθμίζει την εμπορική δραστηριότητά του με την εισαγωγή νέων προϊόντων, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και λειτουργώντας προς όφελος των καταναλωτών».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News