Χρηματιστήριο: Βγάζει αντίδραση ο Γ.Δ. – Νέο limit down για Πειραιώς
Στηρίγματα από Aegean, πιέσεις στην Ελλάκτωρ
Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει εμφανή σημάδια σταθεροποιήσης, στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής διόρθωσης.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης αμφιταλαντεύεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, κινούμενος πέριξ των 875 μονάδων και καταγράφοντας ανεπαίσθητες μεταβολές σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (875,76 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 872,45 έως 876,64 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να επανέρχεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 11 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.
Η ελληνική αγορά, μετά την ισχυρή διόρθωση της χθεσινής ημέρας, η οποία διαμορφώθηκε στο -2,5%, είναι σαφές ότι έχει διάθεση να ανακτήσει το θετικό momentum, έχοντας ως βασικό στηρίγματα πρώτα τις 870 μονάδες και μετέπειτα τις 860 μονάδες.
Το επενδυτικό κλίμα, σε κάθε περίπτωση, μοιάζει σαφώς βελτιωμένο, με τους αγοραστές και τους πωλητές να προβαίνουν σε επιλεκτικές και ελεγχόμενες κινήσεις, με αποτέλεσμα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να διατηρείται γύρω από τις 875 μονάδες.
Η τάση για διόρθωση, πάντως, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά επεκτείνεται και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τα εκτεταμένα κέρδη του α’ τριμήνου και τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, φαίνεται ότι έχουν κατεβάσει ρυθμούς. Άλλωστε, η κατοχύρωση των κεκτημένων συνιστά ένδειξη υγείας για κάθε χρηματιστήριο.
Νέο limit down για την Πειραιώς
Στο παραπάνω momentum καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται «κλειδωμένη» σε limit down, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 30% και υποχωρώντας στα 2,3 ευρώ.
Αυτή η κατάσταση δε, πολύ δύσκολα θα αλλάξει έως ότου ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και η τράπεζα μεταβεί επιτέλους στη νέα «εποχή», παρά τη «θυσία» των παλαιών μετόχων, οι οποίοι είναι σαφές ότι θα ζημιωθούν απ’ όλη τη διαδικασία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης παραμένει και σήμερα σε αρνητικό έδαφος, σημειώνοντας πτώση κατά 0,7% και διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 555 μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν τις 50 μονάδες.
Πέραν της Τρ. Πειραιώς, μικρού εύρους ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο -0,8% και τα 2,5 ευρώ. Αντίθετα, Alpha Bank και Eurobank εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -0,37% 1,064 ευρώ
- Attica Bank 0% 0,205 ευρώ
- Eurobank 0% 0,73 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,78% 2,545 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -29,97% 2,346 ευρώ
Στηρίγματα από Aegean
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατηρούν -έστω και οριακά- τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να συνεχίζει πτωτικά, χάνοντας περίπου 2%, μετά και το χθεσινό -6%.
Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται άνω του 3%, χάρη στις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του τουρισμού και της πανδημίας.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,4 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News