Ποδόσφαιρο: Χάος από την «επανάσταση» των πλούσιων ομάδων
Ιδρύουν «κλειστό» πρωτάθλημα στα πρότυπα του NBA
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς 12 ομάδες από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία ανακοίνωσαν τη δημιουργία κλειστού πρωταθλήματος, του European Super League.
Το νέο project θα ξεκινήσει τον προσεχή Αύγουστο και θα σηματοδοτήσει την αποχώρηση των συγκεκριμένων συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, δηλαδή από το Champions League, το Europa League και το νεόκοπο Conference Cup.
Η κλειστή λίγκα, η οποία θα προσομοιάζει αρκετά το NBA, θα απαρτίζεται από συνολικά 20 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 θα είναι μόνιμα – ισόβια μέλη του νέου πρωταθλήματος:
- Τις 12 ιδρύτριες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ από Αγγλία – Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από Ισπανία – Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από την Ιταλία.
- Ακόμη τρεις ομάδες που θα προστεθούν στις αρχικές 12. Πιθανολογείται ότι θα είναι η Παρί από τη Γαλλία και οι γερμανικές Μπάγερν Μονάχου – Ντόρντμουντ.
- Πέντε ομάδες, οι οποίες θα προκρίνονται κάθε χρόνο, ανάλογα με τις επιδόσεις της προηγούμενης σεζόν.
Πρόεδρος της Super League θα είναι ο επικεφαλής της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ενώ ως αντιπρόεδροι έχουν οριστεί ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους και ο Τζόελ Γλέιζερ.
Θύελλα αντιδράσεων
Το παραπάνω σχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάρει σύντομα σάρκα και οστά, έχει ήδη πυροδοτήσει θυελλώδεις αντιδράσεις. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τον χορό χρημάτων που έχει στηθεί γύρω από τη «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεπερνούν τα 3,3 δισ. δολάρια ετησίως, ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται διαρκώς χάρη στο «άνοιγμα» σε νέες αγορές, όπως της Ασίας.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία (UEFA) δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με σκληρές κυρώσεις, αποβάλλοντας τις ιδρύτριες ομάδες της Super League από τις διοργανώσεις της και επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα.
Εξίσου έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί κι από τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες κάνουν λόγο για υπονόμευση των εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς επί της ουσίας θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού, οδηγώντας σε υποβάθμιση του προϊόντος.
Φυσικά, στα παραπάνω προστίθενται και οι αγνοί φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, οι οποίοι βλέπουν ότι το αγαπημένο λαϊκό άθλημα έχει καταστεί πεδίο επιχειρηματικών σχεδίων, προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων και διακίνησης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Όσα δηλαδή, κανονικά δεν θα έπρεπε να πρεσβεύουν την «μπάλα».
Η «χασούρα» της πανδημίας
Σημαίνοντα ρόλο στις καταιγιστικές εξελίξεις φαίνεται ότι διαδραμάτισε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ο «κουμπαράς» των μεγάλων ομάδων, οι οποίες έχουν και τα περισσότερα έξοδα, μειώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ως απόρροια των κλειστών γηπέδων.
Πρόσφατη έρευνα της Deloitte, συγκεκριμένα, κατέδειξε ότι τα 20 κορυφαία clubs της Ευρώπης απώλεσαν έσοδα άνω του 1,1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν (2019-2020), ενώ για φέτος (2020-2021) η «ζημιά» υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι 15 ιδρύτριες ομάδες της Super League έχουν αποφασίσει να μοιραστούν -προτού ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα- περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τα πρώτα τηλεοπτικά συμβόλαια.
«Άλμα» για τη μετοχή της Juventus
Η ανακοίνωση του κλειστού πρωταθλήματος, όπως είναι εύλογο, έχει σημαντικό αποτύπωμα και στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη μετοχή της Juventus στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου να εκτινάσσεται στο 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του 2021.
Αντίθετα, υπό σημαντική πίεση τελεί η μετοχή της BT Group στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η οποία είναι η αρμόδια εταιρεία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News