Απαγορεύει τις πληρωμές με bitcoin η Τουρκία
Την ώρα που οι αναταράξεις της λίρας σπρώχνουν πολλούς στο bitcoin και τα ξένα νομίσματα
Να απαγορεύσει τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα σχεδιάζει η Τουρκία, την ώρα που οι αναταράξεις της λίρας σπρώχνουν πολλούς στο bitcoin και τα ξένα νομίσματα.
Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε σήμερα ότι τα κρυπτονομίσματα εμφανίζουν υπερβολικές διακυμάνσεις και μπορεί να χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες. Τα νομίσματα αυτά δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και μηχανισμούς εποπτείας, συμπλήρωσε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Οι Τούρκοι στρέφονται στο χρυσό, το δολάριο, το ευρώ αλλά και τα κρυπτονομίσματα, καθώς η οικονομία κλονίζεται. Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τον κόσμο να επενδύσει το χρυσό και τα χρήματα που κρατά στα στρώματα στην τουρκική οικονομία.
Τα στοιχεία των τοπικών αρχών δείχνουν ότι το 2020 υπήρχαν 2,4 εκατ. χρήστες κρυπτονομισμάτων στη χώρα.
«Υπάρχει το στοιχείο της διατήρησης του οικοσυστήματος πληρωμών υπό στενό έλεγχο, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου ο Ερντογάν θέλει οι Τούρκοι να εμφανίσουν τα χρήματα και το χρυσό τους», εξηγεί ο Wolfgango Piccoli, της εταιρείας ανάλυσης ρίσκου Teneo, μιλώντας στη Wall Street Journal.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία πάντα ήθελε να ελέγχει τις μεθόδους πληρωμών, με αποτέλεσμα το 2016 να απαγορεύσει το PayPal.
Το τελευταίο διάστημα, οι Τούρκοι άρχιζαν να υιοθετούν όχι μόνο το trading κρυπτονομισμάτων αλλά και τις πληρωμές με αυτά. Το παραδοσιακό καφενείο Kırmızı Şimşekler στο Τσορούμ έγινε το πρώτο στη χώρα όπου οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν με bitcoin.
«Όλοι μας οι γνωστοί στο Τσορούμ αρχίζουν να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα. Πιστεύουμε ότι σε πέντε χρόνια περίπου τα κανονικά νομίσματα θα είναι σε πτώση, θα έχουν αντικατασταθεί από τα ψηφιακά. Επομένως, θέλουμε να είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι τώρα», είπαν στον Guardian οι δύο ιδιοκτήτες του καφενείου, ο 38χρονος Χουσεγίν Ναλτζί και ο 28χρονος Κερέμ Κουτάι Γιλντιρίμ. «Οι πιο μεγάλοι πελάτες νομίζουν ότι είναι λίγο παράλογο. Μας κοροϊδεύουν. Αλλά από το διπλανό κατάστημα μας ζητούν να τους μάθουμε».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News