Jefferies: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για το καλοκαίρι
«Η καθημερινή ζωή πιθανότατα θα μοιάζει σημαντικά πιο κανονική»
Αισιόδοξη δηλώνει η Jefferies για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, με βάση την πορεία των εμβολιασμών. «Η αργή εκκίνηση του έτους σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος καιρός για να αρχίσει να ανοίγει ευρωπαϊκή οικονομία σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά ο οδικός χάρτης αναμένεται να είναι παρόμοιος, με την έννοια ότι έως το καλοκαίρι, η καθημερινή ζωή πιθανότατα θα μοιάζει σημαντικά πιο κανονική», εξηγούν οι αναλυτές.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναγνωρίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρει κανείς πώς θα κινηθούν οι τουριστικές δαπάνες και προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να υπάρχουν προσδοκίες για επιστροφή στην «κανονικότητα» του 2019 φέτος, καθώς ειδικά ο τουρισμός από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παραμείνει συμπιεσμένος.
Τα στοιχεία προβλέπονται βελτιωμένα σε σχέση με το 2020, με την Jefferies ωστόσο να εκτιμά ότι σημαντική παράμετρος για τα τουριστικά έσοδα φέτος θα είναι ο εσωτερικός τουρισμός. Αυτή, βέβαια, είναι μία δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού εάν οι Ευρωπαίοι στραφούν στη λύση της παραμονής εντός συνόρων, τότε η ανάκαμψη των αφίξεων στην Ελλάδα θα είναι ακόμα δυσκολότερη.
Από τα στοιχεία που παρακολουθεί η Jefferies σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει διαπιστώσει ακόμα μία σημαντική αύξηση στον όγκο των επισκέψεων στις ιστοσελίδες που αφορούν τις διακοπές και τη διαμονή (σε αντίθεση με όσα καταγράφει στη Βρετανία).
Θυμίζοντας τι σημαίνει μία «κανονική» χρονιά για τον τουρισμό, η Jefferies επισημαίνει ότι το 2019, τα τουριστικά έσοδα αποτελούσαν το 10% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, κάτι που ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά το 13% της Κύπρου. Αντίστοιχα, διαμορφώθηκαν στο 8,5% του ΑΕΠ για την Πορτογαλία, 5,7% για την Ισπανία και τη Σλοβενία και περίπου 2,5% του ΑΕΠ για την Ιταλία και τη Γαλλία.
Το 2020, τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες μειώθηκαν από 50% έως 80%, ανάλογα με τη χώρα. Έτσι, οι χώρες της Ν. Ευρώπης υπέφεραν περισσότερο, αφού η επιδείνωση των καθαρών εσόδων που παρήχθησαν από τον τουρισμό ήταν ίση με το 3% του ΑΕΠ στην Ισπανία, 3,8% στην Πορτογαλία, 6,5% στην Ελλάδα και 7,5% στην Κύπρο.
Εάν συνυπολογιστεί και ο εσωτερικός τουρισμός, τα συνολικά έσοδα διαμορφώνονταν γύρω στο 12% του ΑΕΠ για την Ισπανία και την Πορτογαλία για το 2019 και στο 14% για την Ελλάδα. Το 2020, οι συνολικές διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 50%, με την Ισπανία και την Ελλάδα να πλήττονται ιδιαίτερα, λόγω του σχετικά ασθενέστερου εσωτερικού τουρισμού.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News