Eurobank: Γιατί η μεταποίηση «άντεξε» στην πανδημία
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Την ακτινογραφία του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα παρουσιάζει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «Επτά Ημέρες Οικονομία».
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της τράπεζας, ο κλάδος της μεταποίησης ναι μεν επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά οι απώλειες, κυρίως σε όρους παραγωγής, ήταν κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας.
Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά την ασυμμετρία που χαρακτηρίζει την υγειονομική κρίση ως προς τον βαθμό ευαισθησίας των επί μέρους κλάδων σ’ αυτή. Συγκεκριμένα, η πραγματική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση μειώθηκε κατά -1,3% το 2020 (-8,1% στο σύνολο της οικονομίας) και η απασχόληση, μετρούμενη σε ώρες εργασίας, συρρικνώθηκε κατά -6,4% (-11,2% στο σύνολο της οικονομίας).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η άμεση συνεισφορά του κλάδου της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία ανήλθε στο 10,4% του συνόλου της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (16,5% στην Ευρωζώνη) και στο 8,3% των συνολικών ωρών εργασίας (13,5% στην Ευρωζώνη).
Η ανοδική 6ετία
Από το τέλος του 2013 έως το τέλος του 2019, δηλαδή στην 6ετία που μεσολάβησε ανάμεσα στον πυθμένα της μεγάλης ελληνικής ύφεσης και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα ακολούθησε ανοδική τροχιά (με εξαίρεση το 2016) καταγράφοντας έναν μέσο ρυθμό μεγέθυνσης -σε όρους πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας- της τάξης του 1,8%. Το αντίστοιχο μέγεθος για το σύνολο της οικονομίας ήταν μόλις 0,6%.
Παράλληλα με την ενίσχυση της παραγωγής, αυξητικά κινήθηκαν και οι ώρες εργασίας στη μεταποίηση, με έναν μέσο ρυθμό της τάξης του 0,8% έναντι 0,4% για το σύνολο της οικονομίας. Ως εκ τούτου, πέραν της απασχόλησης –μετρούμενη σε ώρες εργασίας– η αύξηση της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη μεταποίηση προήλθε κι από αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.
Σύμφωνα με την Eurobank, επομένως, ο κλάδος της μεταποίησης δύναται να συμβάλει καθοριστικά τα επόμενα χρόνια στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, μέσω υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, δηλαδή ενός εκ των βασικών συστατικών αύξησης της ανταγωνιστικότητας (σ.σ. εξίσου σημαντικό είναι το σταθερό φορολογικό πλαίσιο), μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος του ανθρώπινου δυναμικού που χαρακτηρίζεται από υψηλό ανθρώπινο κεφαλαίο, με ευεργετικές επιδράσεις για την απασχόληση και τους μισθούς.
Η επίδοση του 2021
Στο α’ δίμηνο του 2021, ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,9%, ενώ ενισχύθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2020.
Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2021, ο δείκτης PMI μεταποίησης ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων δείκτη (σ.σ. PMI > 50 μονάδες: βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών) για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο 2020.
Τα εν λόγω αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσίασε ανθεκτικότητα στο παρατεταμένο lockdown, συμπεραίνει η Eurobank.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News