Morgan Stanley: Το καλοκαίρι θα σωθεί
Ο υπερβολικός στόχος της Ε.Ε. για τα εμβόλια και η πραγματικότητα
Το καλοκαίρι θα σωθεί! Αυτό είναι το συμπέρασμα σημερινής ανάλυσης της Morgan Stanley, στην οποία ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι με το σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει άνετα το στόχο του να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου.
«Έχουμε δύο βασικούς λόγους για να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να εμβολιάσει αρκετά άτομα για να ανοίξει ευρέως τις οικονομίες έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου», σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Πρώτον, οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά από εδώ και πέρα, επομένως η αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα ή πιθανότατα να βελτιωθεί.
Δεύτερον, ο στόχος της Ε.Ε. να εμβολιάσει το 70% του συνολικού πληθυσμού είναι κατά πάσα πιθανότητα μία υπερβολή, καθώς η Morgan Stanley υπολογίζει ότι ένα πιο ήπιο επίπεδο εμβολιασμού, στο 70% του ενήλικου πληθυσμού (ή 57% του συνολικού πληθυσμού), θα είναι αρκετό για να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός, σύμφωνα και με την εμπειρία του Ισραήλ.
«Για τους λόγους αυτούς, εμμένουμε στο βασικό μας σενάριο για άνοιγμα το δεύτερο τρίμηνο και διάσωση του καλοκαιριού σε σημαντικό βαθμό, με τη βοήθεια και του πιστοποιητικού Covid», σημειώνουν οι αναλυτές.
Τι θα μπορούσε να πάει στραβά
Σύμφωνα με την ανάλυση της Morgan Stanley, υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι για τους οποίους το 70% των ενηλίκων θα μπορούσε να μην έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Ο πρώτος εντοπίζεται στις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων (και κυρίως αυτών που κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο του «viral vector», δηλαδή των AstraZeneca και Johnson & Johnson) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αρχές να περιορίσουν τη χρήση τους ή τους εμβολιαζόμενους να τα αποφεύγουν. Ο δεύτερος κίνδυνος έγκειται στα πιθανά προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, λόγω των ετερογενών εθνικών συστημάτων υγείας.
Έτσι, η Morgan Stanley αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος ενός πιο αργού εμβολιαστικού προγράμματος, που θα επέτρεπε το άνοιγμα των οικονομιών αργότερα μέσα στο τρίτο τρίμηνο –και άρα θα έπληττε περισσότερο τον τουρισμό- δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Όμως ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, οι κυβερνήσεις έχουν στα χέρια τους μία λύση, εάν θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, δηλαδή επιμηκύνοντας το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News