Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 900 μονάδες με 8×8
Πάνω από τις 600 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης
Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Φεβρουαρίου του 2020 τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές κατάφεραν να διασπάσουν -έστω και οριακά- τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, συντηρώντας το ανοδικό ράλι για όγδοη διαδοχική ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,24% και ενισχύθηκε στις 902,04 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (899,9 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 7,5 μονάδες -από 895,13 έως 902,9 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά ικανοποιητικά επίπεδα των τελευταίων ημερών, αγγίζοντας τα 73 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές, παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, κατάφεραν να οδηγήσουν την ελληνική αγορά στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, περιορίζοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» με τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια χρηματιστήρια, τα οποία εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σε αχαρτογράφητα υψηλά.
Η επίτευξη του ορόσημου των 900 μονάδων, οι οποίες προλειαίνoυν το έδαφος για τις 948 μονάδες -το υψηλότερο σημείο από το 2015-, κατέστη εφικτή χάρη στα σημαντικά στηρίγματα από την Εθνική Τράπεζα, αλλά κι από ορισμένες μεμονεμώνες μετοχές (σ.σ. Aegea, Sarantis) οι οποίες απορρόφησαν την τάση για διόρθωση.
Εξάλου είναι σαφές ότι το 8×8 έχει ήδη επιφέρει μια μικρή αγοραστική κόπωση, η οποία είναι απολύτως εύλογη και η οποία κατέστη ορατή και στη σημερινή συνεδρίαση. Άλλωστε, οι ελεγχόμενες αφομοιώσεις των κερδών αποτελούν, κατά γενική ομολογία, δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά.
Σ’ αυτή την τάση για κατοχύρωση συμβάλλουν και τα προβλήματα που παρατηρούνται στα διαθέσιμα εμβόλια (σ.σ. Johnson & Johnson, AstraZeneca) κατά του κορωνοϊού, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την υψηλή αβεβαιότητα ως προς το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα.
Δεν αλλάζει το ανοδικό momentum
Το θετικό momentum της Λεωφόρου Αθηνών, σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να αλλάζει μεσοπρόθεσμα, έχοντας ως οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανόδου χάρη στις κινήσεις «γενναίας» μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Αυτή η προοπτική εκτιμάται ότι θα ενδυναμωθεί μετά και την ολοκλήρωση της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς, η μετοχή της οποίας θα παραμείνει εκτός συνεδρίασης από σήμερα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το απαιτούμενο βήμα του reverse split.
Στα θετικά της ελληνικής αγοράς θα πρέπει να προστεθούν και τα σενάρια για τις επικείμενες αλλαγές στους δείκτης του MSCI, οι οποίες θα ανακοινωθούν επισήμως στις 11 Μαΐου, καθώς οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την αύξηση των ελληνικών τίτλων (σ.σ. ήδη βρίσκονται οι μετοχές των OTE, Jumbo και ΟΠΑΠ).
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί και μια πρόσκαιρη καθοδική κίνηση -ελλείψει νέων καυσίμων- με βασικά στηρίγματα την περιοχή των 860 – 850 μονάδων, όπως διευκρινίζει και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Στο +141% τα κέρδη της ΕΤΕ στο 6μηνο
Επιστρέφοντας στις τράπεζες, οι οποίες συγκέντρωσαν τζίρο άνω των 35 εκατ. ευρώ, ο κλαδικός δείκτης, απαλλαγμένος από τη μεταβλητότητα της Τρ. Πειραιώς, κινήθηκε ανοδικά στο +1,3% και τερμάτισε στις 602 μονάδες, υπερβαίνοντας το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Άλλωστε, από τις αρχές του 2021, τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν το +15%.
Ανάμεσα στους τραπεζικούς τίτλους, ξεχώρισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,7% και βρέθηκε στο 2,7 ευρώ, διευρύνοντας στο +141% τα κέρδη του τελευταίου 6μηνου. Στο +1,6% έκλεισε και η μετοχή της Eurobank, η οποία προσέγγισε εκ νέου το ψυχολογικό σημείο του 0,8 ευρώ. Η Alpha Bank, τέλος, αποχαιρέτισε το ταμπλό με οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -0,22% 1,159 ευρώ
- Attica Bank 1,54% 0,2305 ευρώ
- Eurobank 1,65% 0,788 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 2,74% 2,698 ευρώ
Στηρίγματα από Aegean, Σαράντης – Πιέσεις σε Jumbo
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη «μάχη», με το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν ισορροπημένο, αν και οι πρώτοι κατάφεραν προς το τέλος της συνεδρίασης να πάρουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα.
Η μετοχή της Aegean παρείχε σημαντικά στηρίγματα, καθώς κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,3%, ενώ η μετοχή της Γρ. Σαράντης ενισχύθηκε κατά 2,8%. Άνω του 1,5% έκλεισαν, επιπλέον, οι μετοχές των Fourlis – ΕΥΔΑΠ.
Από την πλευρά της, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή απώλεσε τα πρωινά κέρδη, υποχωρώντας κατά 1,6%, με την Jumbo να ηγείται των ρευστοποιήσεων και να διολισθαίνει κατά 4%. Απώλειες άνω του 1,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – Motor Oil.
Συνολικά, 67 μετοχές εμφάνισαν κέρδη, 44 μετοχές παρουσίασαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News