Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 13:05
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Αναπάντεχη «βουτιά» στο επενδυτικό κλίμα

Φόβος για αυστηρότερο lockdown

Γερμανία: Αναπάντεχη «βουτιά» στο επενδυτικό κλίμα

Αναπάντεχη επιδείνωση εμφάνισε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, εν μέσω των σεναρίων περί αυστηροποίησης των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 70,7 μονάδες τον Απρίλιο από 76,6 μονάδες τον Μάρτιο. Οι αναλυτές, ωστόσο, ανέμεναν βελτίωση του σχετικού δείκτη.

Investors are turning gloomier on Germany's recovery prospects

«Ο φόβος ενός αυστηρότερου lockdown έχει οδηγήσει σε μείωση των προσδοκιών για την ιδιωτική κατανάλωση» σχολίασε ο επικεφαλής του ZEW, Αζίμ Βαμπάχ. Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, οι προοπτικές για τις εξαγωγές είναι καλύτερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την επιβολή των αντι-Covid περιορισμών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση (σ.σ. ανήκει στα κρατίδια) και περιλαμβάνει επίσης, την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και το κλείσιμο των μη-απαραίτητων καταστημάτων.

Κι αυτό, διότι το γ’ κύμα του ιού εξακολουθεί να «σαρώνει» όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και τις περισσότερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης. 

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής κατέδειξαν «βουτιά» – έκπληξη για τον Φεβρουάριο, με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, να εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μάλλον θα αργήσει λιγάκι.

Υπενθυμίζεται ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση για την πορεία του γερμανικού ΑΕΠ εντός του 2021 κυμαίνεται στο 3%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News