Τουρκία: Πληρωμές με Bitcoin και στα καφενεία
«Όλοι μας οι γνωστοί στο Τσορούμ αρχίζουν να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα»
Το παραδοσιακό καφενείο Kırmızı Şimşekler στο Τσορούμ βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της Τουρκίας: Είναι το πρώτο στη χώρα όπου οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν με bitcoin.
«Όλοι μας οι γνωστοί στο Τσορούμ αρχίζουν να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα. Πιστεύουμε ότι σε πέντε χρόνια περίπου τα κανονικά νομίσματα θα είναι σε πτώση, θα έχουν αντικατασταθεί από τα ψηφιακά. Επομένως, θέλουμε να είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι τώρα», είπαν στον Guardian οι δύο ιδιοκτήτες του καφενείου, ο 38χρονος Χουσεγίν Ναλτζί και ο 28χρονος Κερέμ Κουτάι Γιλντιρίμ. «Οι πιο μεγάλοι πελάτες νομίζουν ότι είναι λίγο παράλογο. Μας κοροϊδεύουν. Αλλά από το διπλανό κατάστημα μας ζητούν να τους μάθουμε».
Η τουρκική λίρα υποχώρησε δραματικά τον περασμένο μήνα, αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ. Καθώς η χώρα αλλάζει πλέον τον τέταρτο κεντρικό τραπεζίτη της σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, η λίρα έχει χάσει τη μισή αξίας της από τη νομισματική κρίση του 2018.
Ο πληθωρισμός άγγιξε το Μάρτιο το υψηλό έξι μηνών του 16,19%, πολύ πάνω από το στόχο του 5% και η ανεργία βρίσκεται στο 12,2%.
Η τελευταία οικονομική αναταραχή αύξησε το trading κρυπτονομισμάτων στη χώρα, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και να προστατευτούν από τον πληθωρισμό.
Τα στοιχεία της Chainalysis που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών από τις αρχές του Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου άγγιξε τα 218 δισ. λίρες (22,5 δισ. ευρώ), έναντι μόλις 7 δισ. λιρών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το trading στα κρυπτονομίσματα άγγιξε τα 23 δισ. λίρες τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης το κεντρικού τραπεζίτη, έναντι 1 δισ. λίρες που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Οι αναζητήσεις για κρυπτονομίσματα στο Google στην Τουρκία άγγιξαν ιστορικό ρεκόρ την εβδομάδα πριν από την απόλυση του Αγκμπάλ.
«Στους Τούρκους αρέσουν οι σταθερές επενδύσεις, λόγω της ιστορίας υψηλού πληθωρισμού που έχουμε. Για αυτό, γενιές και γενιές Τούρκων επένδυσαν στο χρυσό, τα ακίνητα και το δολάριο», είπε στο Reuters ο Οζγκούρ Γκουνερί, CEO του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk.
Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει κάνει κινήσεις για να ελέγξει ή να φορολογήσει τα ψηφιακά νομίσματα. Όμως, ο Ερντογάν κάλεσε πρόσφατα τους Τούρκους να επενδύσουν το χρυσό και το συνάλλαγμα που κρατούν κάτω από τα στρώματα, προκειμένου να στηριχθούν οι αγορές της χώρας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News