JP Morgan: Παίρνει τα κέρδη της στα ελληνικά ομόλογα – βλέπει νέα έξοδο στις αγορές
Ο οίκος εξακολουθεί να δηλώνει «εποικοδομητικός» απέναντι στην Ελλάδα
Να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα συστήνει στους επενδυτές η JP Morgan, καθώς θεωρεί πιθανή μία έξοδο της Αθήνας στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, με τη νέα προσφορά τίτλων να ασκεί πιέσεις στις τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος είχε συμβουλεύσει τους πελάτες του να ανοίξουν long θέσεις στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, στις 19 Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο trade δίνει κέρδη 8,5 μονάδων βάσης έκτοτε, με αποτέλεσμα η JP Morgan να συστήνει τώρα το κλείσιμό του.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα 7ετή-10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον φθηνά, όπως ήταν, έναντι των υπόλοιπων ελληνικών τίτλων αλλά και έναντι της αγοράς.
Επιπλέον, τις επόμενες εβδομάδες η JP Morgan θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, είτε μέσω της έκδοσης ενός νέου ομολόγου αναφοράς (5-7ετές) ή μέσω του ανοίγματος βιβλίων προσφορών κάποιου υφιστάμενου τίτλου (10ετές). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβαρύνει τα ελληνικά spreads, σημειώνεται.
Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan χαρακτηρίζει «εποικοδομητικές» τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τίτλων, εντοπίζοντας τρεις θετικούς παράγοντες:
– Η δυναμική της νέας προσφοράς τίτλων σε σχέση με τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ευνοϊκή.
– Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας περιγράφονται ως εποικοδομητικές.
– Το πολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται σταθερό.
Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου θα υποχωρήσει από τις 113 μονάδες βάσης σήμερα στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 90 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, για να κλείσει τη χρονιά περίπου στις 100 μονάδες βάσης, όπου και αναμένεται να κινηθεί και το Μάρτιο του 2022.
Σημειώνεται ότι ο οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5% για την ελληνική οικονομία φέτος, με το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6% του ΑΕΠ και το χρέος στο 201%.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News