Eurobank: Πώς η Ελλάδα θα «πιάσει» την Ευρώπη στις επενδύσεις παγίων
Tι πρέπει να αλλάξει την επόμενη 10ετία
Την ανάγκη επιτάχνυσης των επενδύσεων παγίων στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Eurobank, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της εγχώριας οικονομίας «Επτά Ημέρες Οικονομία».
Οι επενδύσεις παγίων, δηλαδή η δαπάνη της κυβέρνησης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την απόκτηση κεφαλαιουχικών αγαθών, διαμορφώθηκαν το 2020 σε 18,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας -παρά την πανδημία- οριακή κάμψη κατά 0,6%.
Ωστόσο, η ευχάριστη εξέλιξη της μικρής πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδύσεις βρίσκονταν ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 οι επενδύσεις παγίων στην Ελλάδα αποτελούν τον μεγάλο ασθενή της οικονομίας:
- Την 5ετία 2007 – 2012 οι δαπάνες για συσσώρευση πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους κατά -62,3% ή κατά 34,7 δισ. ευρώ (-52% ή -16,6 δισ. ευρώ χωρίς τις κατοικίες) με αποτέλεσμα την πτώση της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ κατά -11,6 ποσοστιαίες μονάδες (11,6% το 2012 από 23,2% το 2007).
- Την 8ετία 2012 – 2020 οι πραγματικές επενδύσεις παγίων ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμειναν στάσιμες, καταγράφοντας μικρές διακυμάνσεις γύρω από έναν μέσο όρο της τάξης του 11% (σ.σ. το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη ήταν 20,4%).
- Από το γ’ τρίμηνο του 2010 μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2020, η συνολική μείωση σε ονομαστικούς όρους του φυσικού κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας ισούται με 95,5 δισ ευρώ.
Η παρατεταμένη ισχνή επίδοση της οικονομίας σε όρους επενδύσεων παγίων οδήγησε άμεσα και έμμεσα στη μείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα των νοικοκυριών (π.χ. επίπεδα μισθών), των επιχειρήσεων και την κοινωνική ευημερία.
Βάσει, μάλιστα, των στοιχείων του 2020, ο πραγματικός ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη ήταν 21,3%.
Για να προσεγγίσει η ελληνική οικονομία το μερίδιο επενδύσεων παγίων της Ευρωζώνης θα πρέπει οι επενδύσεις παγίων στην Ελλάδα να ενισχύονται με υψηλούς ρυθμούς για πολλά χρόνια, συνεχίζει η Eurobank.
Για παράδειγμα για να επιτευχθεί η σύγκλιση σε 10 χρόνια (2030), ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου στην Ελλάδα θα πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια τον αντίστοιχο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Δηλαδή, αν ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ είναι ίσος με 2%, 2,5% ή 3%, τότε ο αντίστοιχος των πραγματικών επενδύσεων παγίων θα πρέπει να είναι ίσος με 9%, 9,5% ή 10% αντίστοιχα.
Η αξιοπιστία, η αποφυγή εκπλήξεων και η ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάκαμψη των επενδύσεων παγίων και τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, προστίθεται στην έκθεση της τράπεζας.
Ειδική μνεία γίνεται και στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς μέσω της χρηματοδότησης κεφαλαιουχικών δαπανών και προώθησης μεταρρυθμίσεων αναμένεται να υπάρχει σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων παγίων.
«Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση της αποταμίευσης έτσι ώστε να αποτραπεί μια μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου όπως συνέβη τη δεκαετία του 2000» σημειώνει η Eurobank. Κλειδί για αυτό δε, είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News