Βίζερ: Τι λάθη κάναμε στην περίπτωση της Ελλάδας
«Το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν ήταν το μοναδικό»
Στο έλλειμμα αποτελεσματικότητας των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης εστίασε ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group και νυν οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Βίζερ.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι στην ελληνική περίπτωση «έγινε λανθασμένα η διαπίστωση ότι το μοναδικό πρόβλημα ήταν το δημοσιονομικό πρόβλημα και το γεγονός αυτό είχε συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος».
Εκείνες τις μέρες, όπως υπενθύμισε μεταξύ άλλων, «όταν εκδηλώθηκε αρχικά η κρίση, δεν υπήρχε κάποιος στην Ευρώπη που να μπορούσε να βάλει κάτω ένα τέτοιο πρόγραμμα προσαρμογής όπως αυτό στην Ελλάδα».
Εξάλλου, ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι η Ευρωζώνη οικοδομήθηκε λανθασμένα πάνω στην παραδοχή ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει κρίση τρεχουσών συναλλαγών. «Κι έτσι υπήρξε απουσία των απαιτούμενων εργαλείων, τα οποία έπρεπε να δημιουργήσεις εκείνη την ώρα από την αρχή» συμπλήρωσε.
Τόνισε δε, ότι «δεν είχαμε τη δυνατότητα να είμαστε ακόμη πιο παρεμβατικοί, όπως ορισμένοι μας ζητούσαν, καθώς δεχόμασταν ήδη σφοδρή κριτική για τις παρεμβάσεις που ήδη κάναμε»
Τέλος, αναγνώρισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάναμε στην αρχή της ελληνικής κρίσης ήταν «οι υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές για την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους της».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News