Capital Economics: Γιατί τα capital controls δούλεψαν στην Ελλάδα αλλά δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία
Αποτελούν μεν μονόδρομο για την Τουρκία, όμως δεν θα αποτρέψουν μία αποσταθεροποιητική πτώση της λίρας
Μονόδρομο αποτελούν τα capital controls για την Τουρκία, αφού με δεδομένη την επιθυμία του Ερντογάν για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, αυτός ίσως να είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί μία απότομη και αποσταθεροποιητική πτώση της λίρας, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics. Όμως ακόμα και τα capital controls δεν θα «δουλέψουν», προειδοποιούν.
Η πρόσφατη απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ σηματοδοτεί τη στροφή από την ορθόδοξη νομισματική πολιτική και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, με δεδομένη την άσχημη εξωτερική θέση της χώρας, σημειώνουν οι αναλυτές. Με τα συναλλαγματικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας να έχουν εξαντληθεί και με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, η όποια προσπάθεια να στηριχθεί η λίρα είναι καταδικασμένη, κατά την άποψή τους.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι οι αξιωματούχοι θα στραφούν σε μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών και/ή την επιβολή capital controls.
«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά», τονίζουν οι αναλυτές. Η εμπειρία άλλων χωρών δείχνει ότι τα capital controls συνήθως λειτουργούν όταν το κράτος έχει ισχυρό έλεγχο του χρηματοοικονομικού συστήματος προκειμένου να αποτρέψει τις διαρροές και όταν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι εστιάζουν στο να περιορίσουν την ικανότητα των κατοίκων να βγάλουν χρήματα από τη χώρα. Στην περίπτωση της Τουρκίας, δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι αξιωματούχοι έχουν την απαραίτητη εμπειρία ή τις υποδομές να αποτρέψουν τις διαρροές κεφαλαίων, τονίζει η ανάλυση.
Ακόμα σημαντικότερο είναι ότι τα capital controls δουλεύουν μόνο εάν συνοδεύονται από προσπάθειες για την επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας. Οι χαράσσοντες τις πολιτικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα περιθώρια κινήσεων που τους εξασφαλίζει η επιβολή των capital controls για να αντιμετωπίσουν τις βασικές οικονομικές αδυναμίες που οδηγούν στα προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών. «Την τελευταία δεκαετία περίπου, η Ισλανδία, η Κύπρος και η Ελλάδα εξυγίαναν τους τραπεζικούς κλάδους τους και σύσφιξαν τη δημοσιονομική πολιτική με την εφαρμογή capital controls. Στην περίπτωση της Τουρκίας, στην κορυφή της λίστας θα ήταν η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Αλλά τουλάχιστον υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, φαίνεται απίθανο ότι αυτό θα συμβεί», τονίζει η Capital Economics.
Το αποτέλεσμα είναι ότι στο βαθμό που τα capital controls θα καταφέρουν να στηρίξουν τη λίρα, ο υψηλός πληθωρισμός θα προκαλέσει την ανατίμηση της πραγματικής ισοτιμίας. Η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας θα υποχωρήσει, συμπιέζοντας τις εξαγωγές, καθιστώντας της εισαγωγές πιο ελκυστικές και προκαλώντας την επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι πιέσεις στη λίρα θα ενταθούν και το νόμισμα τελικά δεν θα γλιτώσει μία απότομη προσαρμογή, καταλήγει η ανάλυση.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News