Γιατί τα τρόφιμα αρχίζουν να πλήττουν το πορτοφόλι μας
Σε υψηλό επτά ετών οι τιμές
Έντονη ανησυχία για το υψηλό κόστος των τροφίμων εγείρεται το τελευταίο διάστημα, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές ανά τον κόσμο να «βλέπουν» τις πρώτες επιπτώσεις στο πορτοφόλι τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το παγκόσμιο κόστος τροφίμων αυξήθηκε τον Μάρτιο για 10ο συνεχόμενο μήνα, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Η νέα άνοδος οφείλεται στις τιμές των λαχανικών και του ελαιόλαδου, ως απόρροια της υψηλής ζήτησης και των πεπερασμένων αποθεμάτων, όπως εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ.
Οι 10 σερί ανοδικοί μήνες αποτελούν, ταυτόχρονα, το μακροβιότερο ράλι της τελευταίας 10ετίας, κάτι το οποίο ήδη ασκεί αυξητικές πιέσεις στον πληθωρισμό, επηρεάζοντας αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Μάλιστα, όπως είναι εύλογο, το πρόβλημα είναι εντονότερο ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες εξαρτώνται από τις εισαγωγές, διαθέτουν μικρότερη αγοραστική δύναμη και έχουν έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες, όταν η Κίνα εισήγαγε μεγάλες ποσότητες τροφίμων για την εκτροφή χοίρων, εν μέσω της προσπάθειας ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Πλέον, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ελπίδες για σταθεροποίηση των τιμών εναποτίθεται στις σοδειές σιτιρών των χωρών του βόρειου ημισφαιρίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News