Ελλάκτωρ: «Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ διοίκησης και Greenhill
Με φόντο την επαναληπτική Γ.Σ. στις 22 Απριλίου
Εντείνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στους μετόχους της Ελλάκτωρ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν αιχμερές ανακοινώσεις, στη «σκιά» της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης, η οποία έληξε άδοξα, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί εκ νέου για τις 22 Απριλίου.
Μετά τις διαρροές της διοίκησης, η οποία πρόσκεται στην πλευρά των Ολλανδών του Reggeborgh, η Greenhill των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της συνεννόησης των μετόχων.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντί να ασχολείται με την διοίκηση του Ομίλου, των θυγατρικών της και κυρίως της ΑΚΤΩΡ η οποία απαξιώνεται καθημερινά, αποφάσισε να λειτουργήσει εναντίον του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας διατυπώνοντας δημοσίως ψευδή περιστατικά που αφορούν την εταιρεία μας.
»Είναι προφανές ότι το ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενεργεί με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία πολεμικού κλίματος μεταξύ των μετόχων με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης συνεννόησης των βασικών μετόχων. Η πρακτική αυτή κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να εκφράζει τις θέσεις της Reggeborgh Inv. η οποία δεν θα επέτρεπε δημόσιες ανακοινώσεις με ψευδές περιεχόμενο.
»Η εταιρεία μας ενδιαφέρεται καλόπιστα να εξετάσει σοβαρά την συμμετοχή της στην έκδοση ομολόγου και πράγματι ζήτησε από τη διοργανώτρια τράπεζα διευκρινίσεις νομικού περιεχομένου. Ουδέποτε απείλησε και φυσικά ποτέ δεν επιχείρησε να σταματήσει την έκδοσή του.
»Καλούμε το ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντός της ημέρας να δημοσιοποιήσει το σύνολο της αλληλογραφίας μας με την Τράπεζα καθώς και τους προτεινόμενους όρους του ομολόγου προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε διαφορετική περίπτωση θα το πράξουμε εμείς.»
Νωρίτερα, κύκλοι της διοίκησης της κατασκευαστικής εταιρείας είχαν αφήσει σαφείς αιχμές εναντίον της Greenhill, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Στόχος της Greenhill είναι η δημιουργία ανταρτοπολέμου, τακτική που είναι σε βάρος των 6.000 εργαζομένων και των μικρομετόχων […] Είναι αμφίβολο εάν η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη ελέγχει, πράγματι, το 25% της εταιρείας».
Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για σειρά εταιρειών αγνώστου προέλευσης που έχουν εμφανιστεί από την πλευρά των Μπάκου – Καϋμενάκη, όπως η Invesco, η Greenhill Investments, η Greenhill Investment (χωρίς “s”), η Faralon και η Aiolos. Και κατέληξαν: «Η πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη δεν έχει αγοράσει ούτε μία μετοχή από το χρηματιστήριο. Έχει προσπαθήσει να αγοράσει ή και να ενοικιάσει μετόχους».
Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη Γ.Σ. της 2ης Απριλίου, η οποία αναβλήθηκε για τις 22 του ίδιου μήνα, είχε ως βασικό θέμα συζήτησης το αίτημα της Greenhill για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και την πρόταση της διοίκησης για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, 120 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχικοί συσχετισμοί
- Greenhill 16,9% (Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης): Βρίσκεται σε εξέλιξη η τμηματική απόκτηση του 20% της Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση. Δυνητικό μερίδιο 25%
- Reggeborgh Invest: 14,1% + call option για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα. Δυνητικό μερίδιο 26%
- Λεωνίδας Μπόμπολας: 11,4% + 1,14% μέσω της Oranom Holding. Συνολικό μερίδιο 12,5%
- Pemanoaro Limited (Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης): 8,6%
- Μικρομέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5%: 47,7%
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News