ΔΝΤ: Στο 3,8% χαμηλώνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος
Με φόντο τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1970 για την παγκόσμια οικονομία - Στάσιμες οι προσδοκίες για την Ευρωζώνη
Ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος και 5% για το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του οργανισμού μιλούσαν για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,1% το 2021. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 1,4% για το 2026.
Το Ταμείο περιμένει τον πληθωρισμό στο 0,2% για το 2021 και στο 0,8% για το 2022, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 6,6% και στο 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,6% φέτος και να μειωθεί στο 15,2% την επόμενη χρονιά.
Οι υψηλότεροι ρυθμοί πέντε δεκαετιών για την παγκόσμια οικονομία
Κατά τα άλλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% φέτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 5,5%. Πρόκειται για τους υψηλότερους ρυθμούς από το 1976. Οι οικονομολόγοι του οργανισμού προβλέπουν ότι η πρόοδος στους εμβολιασμούς κατά το καλοκαίρι θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου εξαμήνου του έτους.
Η αναβάθμιση των προσδοκιών του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία είναι κυρίως αποτέλεσμα της αισιοδοξίας του για τις ΗΠΑ, όπου αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 6,4% φέτος (έναντι προηγούμενης εκτίμηση για 5,1%), οι υψηλότεροι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την Ευρωζώνη μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,4% για το 2021.
«Ανάκαμψη πολλών διαφορετικών ταχυτήτων διαπιστώνεται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες χωρών, εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στο ρυθμό των εμβολιασμών, στην έκταση των μέτρων οικονομικής στήριξης και δομικών παραγόντων, όπως είναι η εξάρτηση από τον τουρισμό», επισημαίνεται στην έκθεση.
«Με τη βοήθεια της πρωτοφανούς απάντησης πολιτικής, η ύφεση του κορωνοϊού αναμένεται να αφήσει μικρότερες ουλές από ό,τι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008», αναφέρει το ΔΝΤ. «Όμως, οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλών εισοδημάτων έχουν πληγεί σκληρότερα και αναμένεται να υποστούν πιο σημαντικές απώλειες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.
Άλλωστε, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι σημερινές εκτιμήσεις ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, αφού νέα στελέχη του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να παρατείνουν την πανδημία, εάν αποδειχθούν ανθεκτικά στα εμβόλια.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News