BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Αισιοδοξεί για την Ευρώπη κόντρα στη «μαυρίλα»

«Βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 5,1% στην Ευρωζώνη φέτος, έναντι 4,2% που περιμένει η αγορά

Goldman Sachs: Αισιοδοξεί για την Ευρώπη κόντρα στη «μαυρίλα»

Οι αγορές έχουν υποτιμήσει το ρυθμό με τον οποίο θα βελτιωθούν τόσο η υγειονομική κατάσταση όσο και η οικονομική δραστηριότητα στο υπόλοιπο του 2021 στην Ευρώπη, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, σε τελευταία ανάλυσή του.

Η Goldman περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5,1% στην Ευρωζώνη φέτος, έναντι 4,2% που προβλέπουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις και τονίζει ότι οι απόψεις της αγοράς θα συγκλίνουν με τις δικές της τους επόμενους μήνες.

Goldman Sachs: Αισιοδοξεί για την Ευρώπη κόντρα στη «μαυρίλα»-1

Ο Hatzius αναγνωρίζει ότι το κλίμα είναι αυτή τη στιγμή αρνητικό απέναντι στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων σε Γαλλία και Γερμανία, που οδήγησε στην απόφαση να κλείσει ξανά η γαλλική οικονομία και σε αντίστοιχες εκκλήσεις για τη γερμανική. «Όμως, εάν κοιτάξουμε την Ευρωζώνη ευρύτερα, η υγειονομική κατάσταση φαίνεται καλύτερα από ό,τι ενδεχομένως να υπονοεί η δημόσια συζήτηση», τονίζει ο οικονομολόγος. Παρά τα επεισόδια του σήριαλ της AstraZeneca, ο συνολικός ρυθμός των εμβολιασμών επιτέλους αρχίζει να αυξάνεται, επισημαίνει. Ακόμα και οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν είναι τόσο άσχημοι όσο γενικά πιστεύεται, καθώς τόσο η θετικότητα όσο και οι θάνατοι είναι αρκετά σταθεροί, παρά το επιλεκτικό άνοιγμα των οικονομιών και τα  γενικά καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία.

Goldman Sachs: Αισιοδοξεί για την Ευρώπη κόντρα στη «μαυρίλα»-2

Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs δηλώνει ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην πρόβλεψή της για ανάπτυξη 5,1% φέτος στην Ευρωζώνη, παρότι αυτή είναι υψηλότερη  από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Μάλιστα, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι πιο οπισθοβαρής, και άρα η οικονομία της  μπορεί να  καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, για παράδειγμα, η Ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 7% έναντι 7,4% που αναμένονται στις ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που η Γερμανία και οι άλλες χώρες με μεγάλη έκθεση στη μεταποίηση συνεχίσουν να ωφελούνται από την ισχυρή βιομηχανική ανάκαμψη διεθνώς και οι καλύτερες των προβλέψεων εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολιασμών σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν για το Νότο, τότε η Ευρώπη θα μπορούσε και να ξεπεράσει το βασικό σενάριο της Goldman, τονίζει ο Jan Hatzius.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News