Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 880 μονάδες – Ράλι +6,5% στην Alpha
Υψηλός τζίρος και σημαντικά κέρδη στις τράπεζες
Σε επίπεδα άνω των 880 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -έχοντας ως βασικά στηρίγματα τον τραπεζικό κλάδο και τον υψηλό τζίρο- βάζει «πλώρη» για τον μεγάλο στόχο της ανάκτησης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,84% και ενισχύεται στις 882,6 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης (875,22 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν επτά μονάδες -από 879,07 έως 885,92 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 40 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίωρο της ημέρας.
«Πρωταγωνιστή» της σημερινής κίνησης αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος με τζίρο 20 εκατ. ευρώ και «άλμα» 4%, βρίσκεται σε νέο υψηλό έτους και νέο υψηλό 12μήνου, δίνοντας συνέχεια στην πολύ καλή «εικόνα» του Μαρτίου, όταν και πέτυχε διψήφια κέρδη (10,3%).
Η βελτίωση των ισολογισμών, η αισθητή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs), οι αντοχές στην κερδοφορία του 2020, καθώς και η δρομολόγηση νέων τιτλοποιήσεων εντός του 2021 έχουν δημιουργήσει ένα θετικό «κοκτέιλ», το οποίο οδηγεί τους τραπεζικούς τίτλους στο υψηλότερο σημείο της πανδημικής περιόδου.
Μάλιστα, οι προοπτικές εκτιμάται ότι θα καταστούν ακόμη πιο ευοίωνες, μόλις ολοκληρωθεί και το σίριαλ της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς, η οποία το προηγούμενο διάστημα προκαλέσει αρκετές αναταράξεις και μαζικά sell off.
Έτοιμη για τις 900 μονάδες η αγορά
Υπό αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά δείχνει έτοιμη να υπερασπιστεί το θετικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και να κάνει το πολυπόθητο «βήμα» προς τις 900 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το ψυχολογικό σημείο για την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.
Το ευοίωνο momentum, πέραν των τραπεζών, στηρίζεται και στην ευρύτερη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, με τις προσδοκίες για το φετινό καλοκαίρι να είναι αρκετά υψηλές. Την ίδια ώρα, το lockdown βρίσκεται σε φάση «χαλάρωσης», με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει νέο πισωγύρισμα.
«Μέρα με την ημέρα το Χ.Α. προσελκύει και πάλι νέους επενδυτές. Τα επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν, το ρίσκο της χώρας είναι πολύ χαμηλά και το χρήμα ψάχνει διέξοδο» σημειώνει χαρακτηριστικά η Fast Finance, η οποία διαπιστώνει ευκαιρίες στους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, της βιομηχανίας, της πληροφορικής και του real estate.
Πάντως, όπως σπεύδει να προσθέσει, αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. «Μία αγορά, η οποία είναι σε αγρανάπαυση τα τελευταία πολλά χρόνια, είναι λογικό να είναι πολύ πιο ελκυστική σε σχέση με άλλες χώρες» εξηγεί, μεταξύ άλλων.
«Έπιασε» το 1 ευρώ η Alpha
Επιστρέφοντας στις τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, ο κλαδικός δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξης του 4% και διαμορφώνεται στις 575 μονάδες, βελτιώνοντας κατά μία μονάδα το υψηλό έτους και το υψηλό 12μήνου (574 μονάδες). Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών, η σωρευτική άνοδος ξεπερνάει το 13,5% (σ.σ. +6,6% από τις αρχές του 2021).
Από τις τραπεζικές μετοχές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η Alpha Bank, η οποία χάρη στο +6,5%, ανακτά το επίπεδο του 1 ευρώ, καταγράφοντας νέο υψηλό πανδημικής περιόδου. Σημαντικά κέρδη άνω του 3% εμφανίζει και η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +2%.
Η Τρ. Πειραιώς, αντίθετα, παρά το θετικό ξεκίνημα (σ.σ. έφθασε έως και το +4%), αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 1,2% και διολισθαίνοντας στο 0,42 ευρώ/μετοχή. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 6,54% 1,033 ευρώ
- Attica 4,91% 0,235 ευρώ
- Eurobank 3,55% 0,7766 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 1,97% 2,539 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -1,21% 0,425
Στο +4% η ΕΧΑΕ, στο -4% η Ελλάκτωρ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να ενισχύεται κατά σχεδόν 4%. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζει και η μετοχή της Fourlis, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στο +1,2% χάρη στην πρόοδο του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Ψυττάλειας.
Στην αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ παραμένει στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά 3,75%, εν μέσω των μετοχικών αψιμαχιών για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Απώλειες της τάξης του 0,8% σημειώνει και η μετοχή της Coca – Cola.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.30), 70 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,5 δισ. ευρώ, αυξαμένη κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News