Οι έξι χώρες με συναλλαγματικά αποθέματα 7,5 τρισ.δολαρίων
Μόνο έξι χώρες διαθέτουν συνολικό 7,5 τρισ.δολάρια σε ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία εκπροσωπούν το 51,7% των συνολικών αποθεμάτων 193 χωρών, σύμφωνα με την κατάταξη της Finbold. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το σύνολο των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα ανερχόταν στα 14,54 τρισ.δολάρια.
Τα μεγαλύτερα μακράν είναι της Κίνας, στα 3,3 τρισ.δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια οικονομία. Η αξία τους είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ιαπωνίας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αποθέματα ύψους 1,3 τρισ.δολαρίων. Η Ελβετία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα μέσα στις έξι κορυφαίες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με αποθέματα ύψους 1,08 τρισ.δολαρίων. Η Ασία εκπροσωπεί τρεις χώρες της κατάταξης.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα είναι σημαντικά για μία χώρα για να διατηρεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της σε συνδυασμό με τις νομισματικές και συναλλαγματικές πολιτικές της. Μία χώρα με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, μπορεί να διαχειρίζεται οιαδήποτε εχθρική οικονομική κίνηση και να σταθεροποιεί την συναλλαγματική ισοτιμία της έτσι, ώστε να δημιουργεί ένα πιο δυναμικό περιβάλλον ανάπτυξης.
Γιατί η Κίνα είναι κορυφαία στα συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα
Τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αντανακλούν την οικονομική της ανάπτυξη και την προσπάθειά της να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία. Η συσσώρευση των αποθεμάτων της έχει να κάνει με τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ξένα ομόλογα που διακρατεί.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα καταγράφει πολύ μεγάλη αύξηση στις εισροές ξένου κεφαλαίου σε κινεζικές μετοχές και ομόλογα. Επίσης, οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους προκειμένου να διατηρούν τις εκροές υπό έλεγχο, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Πολύ περισσότερο, η Κίνα έχει καταφέρει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα συναλλαγματικά της αποθέματα παρά τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Και αυτό της προσδίδει μεγαλύτερα περιθώρια να προσαρμόζεται στις εμπορικές εντάσεις.
Επίσης το ότι οι τρεις από τις έξι χώρες με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα είναι από την Ασία, εξηγείται από το γεγονός ότι η Ασία πωλεί περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες στον υπόλοιπο κόσμο από αυτά που αγοράζει και στηρίζεται σε ένα οικονομικό μοντέλο εξαρτώμενο από τις εξαγωγές. Η εμπορική αυτή ανισορροπία έχει ως αποτέλεσμα την εισροή ξένου συναλλάγματος. Οι κεφαλαιακές εισροές δημιουργούν ταυτόχρονα και ένα σημαντικό και σταθερό πλεόνασμα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News