Business & Finance Παρασκευή 2/04/2021, 10:48
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Θα ανάψει «πράσινο» για τα ταξίδια στην Ελλάδα;

Πιέσεις να καθυστερήσει το άνοιγμα των συνόρων πέραν της 17ης Μαΐου που είχε θέσει ως αρχικό στόχο, δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Θα ανάψει «πράσινο» για τα ταξίδια στην Ελλάδα;

Πιέσεις να καθυστερήσει το άνοιγμα των συνόρων και να επιτρέψει τον τουρισμό στο εξωτερικό πέραν της 17ης Μαΐου που είχε θέσει ως αρχικό στόχο στον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα, δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς η Ευρώπη παραδίδεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει το πλάνο για τα ταξίδια στο εξωτερικό τη Δευτέρα, όμως αξιωματούχοι από 10 κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία εξακολουθούν να δουλεύουν το σχέδιο, καθώς οι δυσκολίες είναι πολλές.

Οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να μπορέσουν να σώσουν ένα μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής σεζόν.

Όμως,  με τη Γαλλία να μπαίνει σε ένα ακόμα εθνικό lockdown και  με τα κρούσματα να είναι σε υψηλά επίπεδα σε Ιταλία και Γερμανία, μία από τις επιλογές που εξετάζεται στο Λονδίνο είναι να ανοίξουν μεν τα ταξίδια στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου, αλλά μόνο προς τις χώρες που έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση Τζόνσον πιέζουν να διατηρηθεί η σημερινή απαγόρευση και πέραν του Μαΐου. Όμως, η ζημιά την οποία υφίσταται ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας παράγοντας που συνυπολογίζεται στις όποιες αποφάσεις. Ειδικά ο τομέας των αερομεταφορών θα βρεθεί σε οριακή κατάσταση εάν  χάσει και δεύτερο καλοκαίρι, ενώ η σημερινή αβεβαιότητα ως προς τις ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα σίγουρα δεν βοηθά.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες, η κυβέρνηση Τζόνσον επεξεργάζεται ένα σχέδιο όπου οι χώρες θα κατατάσσονται σε κατηγορίες φαναριού (κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο) ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμα στον αέρα, αφού οι Times αναφέρουν ότι τα ταξίδια στις «κόκκινες» χώρες θα απαγορεύονται, ενώ η Sun γράφει ότι θα επιτρέπονται, με την υποχρέωση όσων επιστρέφουν από αυτές να πληρώσουν για να μείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας.  

Αυτό που φαίνεται να προωθείται, πάντως, είναι τα ελεύθερα ταξίδια προς τις «πράσινες» χώρες, χωρίς καραντίνα κατά την επιστροφή.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα εφαρμόζεται στη Βρετανία νόμος που τιμωρεί με πρόστιμο 5.000 λιρών όποιον επιχειρήσει να βγει από τη χώρα χωρίς σοβαρό λόγο. Τυπικά, ο νόμος ισχύει έως τις 30 Ιουνίου, όμως πρόθεση των αρχών είναι να αρθεί νωρίτερα, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει τα σύνορα. 

Σε κάθε περίπτωση, το ασαφές χρονοδιάγραμμα και η πιθανότητα ενός ανοίγματος των συνόρων με περιορισμούς σπρώχνουν ξεκάθαρα τους Βρετανούς να προτιμήσουν τις διακοπές εντός της χώρας τους για φέτος το καλοκαίρι. Πρόκειται, άλλωστε, για τη λύση που ενθαρρύνουν και οι επιστήμονες της χώρας, οι οποίοι φοβούνται ότι οι Βρετανοί τουρίστες θα φέρουν πίσω μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στο μέτωπο των εμβολιασμών.

Όσο αργεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ιδέα των διακοπών στο εξωτερικό και για φέτος το καλοκαίρι, επιλέγοντας αντ΄ αυτού να κλείσουν σε κάποιον προορισμό εντός των συνόρων, για μεγαλύτερη σιγουριά. Πρόκειται για ένα σενάριο που προκαλεί εύλογη ανησυχία στους προορισμούς της Μεσογείου, αφού ως γνωστόν, οι Βρετανοί τουρίστες είναι εκείνοι στους οποίους έχει ποντάρει τα περισσότερα για φέτος η ταλαιπωρημένη τουριστική βιομηχανία της Ν. Ευρώπης.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News