Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 15:07
BUSINESS & FINANCE

Ποια χώρα έχει τον τίτλο της «πρωταθλήτριας» στο fintech

Έκανε τα πρώτα βήματα εισόδου στο fintech πριν από τέσσερα χρόνια

Ποια χώρα έχει τον τίτλο της «πρωταθλήτριας» στο fintech

Η Λιθουανία απολαμβάνει τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου fintech hub στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταφέρνοντας να ηγηθεί της φρενήρους μετάβασης προς το ψηφιακό banking.

Η χώρα της Βαλτικής, της οποίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυριαρχείται από τις παραδοσιακές SEB Bankas και Swedbank, έκανε τα πρώτα βήματα εισόδου στο fintech πριν από τέσσερα χρόνια.

Τι έκανε ακριβώς; Τα απολύτως βασικά: Απλοποίησε και επιτάχυνε τη διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών ηλεκτρονικής – τεχνολικής τραπεζικής, καλύπτοντας μάλιστα και τις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Η Λιθουανία κατατάσσεται στην 4η θέση παγκοσμίως στον πίνακα αξιολόγησης των fintech οικοσυστημάτων, ενώ «φιγουράρει» στην 1η θέση της Ευρώπης, όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου.

Ένα μέρος του φρενήρη ρυθμού ανάπτυξης εδράζεται στις νέες καταναλωτικές συνήθειες, ως απόρροια της πανδημίας, καθώς μεγάλος αριθμός καταναλωτών στράφηκε στις online αγορές.

Όμως, οι υψηλοί ρυθμοί αποδίδονται και σε κάποιες «επαναστατικές» εταιρείες ψηφιακής τραπεζικής, όπως η Revolut, η οποία εξαιτίας του Brexit «μετακόμισε» από το Ηνωμένο Βασίλειο στις όχθες της Βαλτικής.

Αυτή την στιγμή, το μερίδιο των συναλλαγών που διαχειρίζονται οι fintech επιχειρήσεις βρίσκεται στο εντυπωσιακό 27%. Έναν χρόνο νωρίτερα, δεν ξεπερνούσε το 11%.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία είναι αρμόδια για την παροχή αδειών λειτουργίας, έχει εγγράψει στον κατάλογό της περισσότερες από 130 εταιρείες fintech, δηλαδή εταιρείες που συνδυάζουν την τεχνολογία με την τραπεζική.

Φυσικά, αυτή η ραγδαία επέκταση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021, δεν λαμβάνει χώρα δίχως ρίσκο.

«Μπορούμε να αποφύγουμε το ρίσκο; Μπορούμε να περιμένουμε ορισμένα λάθη, αλλά αν θες να πετύχεις κάτι, πρέπει να πάρεις το ρίσκο. Προς στιγμή, είμαι αρκετά ικανοποιημένος» δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, Βίτας Βασιλιάουσκας, λίγο πριν αποχαιρετίσει το πόστο του στις 7 Απριλίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News