Χρηματιστήριο: Πώς κέρδισε 4 δισ. ευρώ μέσα στο α’ τρίμηνο
Πτωτικό το «αντίο» στον Μάρτιο
Με συνολικά κέρδη της τάξης του 7% αποχαιρέτισε το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το αξιοσημείωτο rebound του διμήνου Φεβρουαρίου – Μαρτίου να γυρίζει τον «διακόπτη» στην ελληνική αγορά.
Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, μετά το αδύναμο ξεκίνημα τον Ιανουάριο, όταν υποχώρησε κατά 7% κόντρα στις προσδοκίες για διατήρηση του ανοδικού momentum του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, κατάφερε να «σηκώσει» κεφάλι και να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.
Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο, όταν ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σωρευτικά κατά 5%, ενώ η ολική επαναφορά συντελέστηκε τον Μάρτιο, με την ελληνική αγορά να κερδίζει σχεδόν 8%, φέρνοντας το πρόσημο του α’ τριμήνου στο +7%.
Κι όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, δεν θα μπορούσαν να είχαν καταστεί πραγματικότητα, δίχως τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παρά τις ρευστοποιήσεις της Τρ. Πειραιώς (-66% μέσα στο 2021) εμφάνισε συνολικά κέρδη 10,3% στον Μάρτιο και 3,5% στους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Αντίστοιχα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης «μέτρησε» άνοδο κατά 7% εντός του 2021, ενώ η αύξηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών κυμάνθηκε στο 8,3%.
Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά, η οποία παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανόδου -ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το discount αρκετών εισηγμένων- κατέστη αισθητή και σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, η οποία από τα 53,8 δισ. ευρώ την τελευταία συνεδρίαση του 2020 έφθασε σήμερα στα 57,8 δισ. ευρώ.
Επικράτηση πωλητών στο «αντίο» του Μαρτίου
Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά το πενθήμερο ανοδικό σερί, το οποίο έφερε τον Γ.Δ. στο υψηλό έτους των 873 μονάδων, οι επενδυτές απέφυγαν το περαιτέρω ρίσκο και προτίμησαν την κατοχύρωση και την αφομοίωση των κεκτημένων.
Έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 0,98% και υποχώρησε στις 865,05 μονάδες, χάνοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη (873,62 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες -από 863,44 έως 874,55 μονάδες- με τον τζίρο να κυμαίνεται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα έναντι των προηγούμενων ημερών, φθάνοντας τα 77 εκατ. ευρώ.
Παρά την προσπάθεια ορισμένων βασικών τίτλων να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς οι ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στο σύνολο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρείχε σημαντικά στηρίγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας από τις 823 έως τις 873 μονάδες
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η σημερινή νευρικότητα δεν φαίνεται να επηρεάζει το ευρύτερο momentum, το οποίο παραμένει άκρως θετικό. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχο της Λεωφόρου Αθηνών παραμένει η προσέγγιση αρχικά των 880 μονάδων και μετέπειτα των 900 μονάδων, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη στα προ-κορωνοϊού επιπέδα.
Δεν αλλάζει το βασικό σενάριο
Το αισιόδοξο κλίμα, το οποίο «έδωσε» πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) την προσδοκία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και κάτω του 10% στα τέλη του 2021 (σ.σ. λαμβάνοντας υπόψη της επερχόμενες τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», β) την εισροή 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του έτους και γ) τις επιταχυνόμενες εταιρικές εξελίξεις.
Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς, εν μέσω των σεναρίων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) δεν λειτουργούν πλέον σαν «βαρίδι» της αγοράς. Κι αυτό, διότι η καταγραφείσα συναλλακτική αναβάθμιση συνοδεύεται από γενικευμένη αγοραστική διάθεση όλων σχεδόν των δεικτοβαρών τίτλων, καλλιεργώντας τις συνθήκες επέκτασης και σ’ άλλους τίτλους μεσαίας ή και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η προτελευταία της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή -όπως και την προσεχή Δευτέρα- το Χ.Α. θα μείνει κλειστό λόγω της χρηματιστηριακής αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.
Απώλειες κατά 2,4% στις τράπεζες
Επιστρέφοντας στο μέτωπο των τραπεζών, ο κλαδικός δείκτης -υποκύπτοντας στη μεταβλητότητα της ευρύτερης αγοράς- κινήθηκε έντοντα πτωτικά, καθώς υποχώρησε κατά 2,4% και διολίσθησε στα επίπεδα των 537 μονάδων, τα οποία απέχουν περίπου 38 μονάδες από το υψηλό έτους και το υψηλό 12 μηνών (575 μονάδες).
Εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτέλεσε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία –μετά την χθεσινή αντίδραση (+8%)– συνέχισε σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 4%. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η μετοχή της Eurobank «διόρθωσε» κατά 2%, υπαναχωρώντας στο 0,72 ευρώ, ενώ ευρείες απώλειες κατά σχεδόν 3,5% εμφάνισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Κατά 2,5% υποχώρησε, από την πλευρά της, η Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,49% 0,9174 ευρώ
- Attica Bank -0,70% 0,212 ευρώ
- Eurobank -2,05% 0,725 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -3,43% 2,48 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς 4% 0,4368 ευρώ
Υψηλές πιέσεις σε Ελλάκτωρ, Viohalco, Aegean
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ήλεγξαν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις υψηλότερες πιέσεις να εκδηλώνονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία απώλεσε το 3,9% εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 3% εμφάνισαν και οι μετοχές των Viohalco (3,6%) – Aegean (3,3%).
Στον αντίποδα, μικρού ευρους στηρίγματα παρείχαν στον Γενικό Δείκτη οι μετοχές των ΕΛΠΕ (0,85%), ΟΠΑΠ (0,61%), ΓΕΚ Τέρνα (0,39%), ΟΤΕ (0,22%) και Tιτάνα (0,2%), ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν το +5,8% στη μετοχή της ΑΒΑΞ και το +4,8% στη μετοχή της Ικτίνος.
Συνολικά, 49 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 57 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 57,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News