Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 16:26
BUSINESS & FINANCE

Ο τραπεζίτης που έγινε πολυεκατομμυριούχος ντελιβεράς

Ο τραπεζίτης που έγινε πολυεκατομμυριούχος ντελιβεράς

Ίσως είναι ο μοναδικός πολυεκατομμυριούχος ντελιβεράς του κόσμου. Όμως ο 41χρονος Will Shu εξακολουθεί να ανεβαίνει στο ποδήλατό του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να παραδώσει ο ίδιος παραγγελίες της Deliveroo. Ακόμα και μετά το  πολυσυζητημένο IPO της startup που ο ίδιος ίδρυσε πριν από οκτώ χρόνια, από το οποίο έβγαλε 500 εκατ. λίρες (σχεδόν 590 εκατ. ευρώ).

Γεννημένος στις ΗΠΑ, ο Shu μετακόμισε στη Βρετανία εξαιτίας της δουλειάς του στη JP Morgan. Κατά τη διάρκεια των ατελείωτων ωρών δουλειάς στο Canary Wharf του Λονδίνου, όταν αναγκαζόταν να τρώει σάντουιτς και σαλάτες για βραδινό, διαπίστωσε ένα σημαντικό κενό στη βρετανική αγορά. Δεν μπορούσε να βρει ένα καλό delivery.

Κάπως έτσι, το 2013 ίδρυσε την Deliveroo, μαζί με τον επί χρόνια φίλο του, Greg Orlowski.

Την εποχή εκείνη, η έδρα της εταιρείας δεν ήταν άλλη από το διαμέρισμα του Shu. Η υπηρεσία αρχικά πρόσφερε delivery από μόλις τρία εστιατόρια, και μάλιστα το ένα ανήκε στο σπιτονοικοκύρη του Shu, που μάλλον του έκανε χάρη γιατί τον είχε συμπαθήσει.

Ο πρώτος χρόνος ήταν γεμάτος με σκληρή δουλειά. «Έκανα τις παραδόσεις μόνος μου, πέντε ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, για εννέα μήνες», έχει πει ο Shu σε μία από τις συνεντεύξεις του.

Σήμερα, η Deliveroo είναι μία από τις πιο γνωστές startups της χώρας, ένα αληθινό βρετανικό success story, όπως το παρουσιάζει το Λονδίνο. Απασχολεί 2.000 άτομα σε 12 αγορές και χρησιμοποιεί ένα δίκτυο από τουλάχιστον 100.000 ποδηλάτες για να παραδώσει πακέτα φαγητού από 115.000 συνεργαζόμενα εστιατόρια και σούπερ μάρκετ.

Ο τραπεζίτης που έγινε πολυεκατομμυριούχος ντελιβεράς-1
φωτ.: Deliveroo 

Ο ίδιος ο Shu εξακολουθεί να παραδίδει πακέτα με το ποδήλατό του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ κάθε μέρα χρησιμοποιεί την Deliveroo για να παραγγείλει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.  

Ασφαλώς, η εταιρεία ήταν ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, που έκλεισε τον κόσμο μέσα και εκτόξευσε τις υπηρεσίες delivery. Όμως, η Deliveroo παραμένει ζημιογόνος, καθώς το 2020 εμφάνισε αρνητικά αποτελέσματα ύψους 223,7 εκατ. λιρών.

«Δεν είμαι ένας από αυτούς τους τύπους της Silicon Valley που έχουν ένα εκατομμύριο ιδέες. Είχα μία ιδέα. Στο τέλος της μέρας, δημιούργησα μια επιχείρηση γιατί ήθελα κάτι καλύτερο από αυτό που μου προσφερόταν. Σήμερα, η επιχείρηση είναι τόσο, τόσο πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούσα δυνατό», έγραψε ο Shu στην επιστολή του για το IPO.

Πραγματικά, τo IPO αποδείχθηκε το μεγαλύτερο που έχει πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από την εισαγωγή της Glencore, πριν από μία δεκαετία, δίνοντας στην Deliveroo αποτίμηση 7,6 δισ.  λιρών.

Όμως, η μετοχή της άνοιξε σήμερα με βουτιά περίπου 30%, αφού οι επενδυτές αμφισβητούν την τεράστια αυτή αποτίμηση, ειδικά καθώς οι εξελίξεις στη λεγόμενη gig economy ενδεχομένως να απειλήσουν το επιχειρηματικό της μοντέλο. Αφότου η Uber αποφάσισε να δώσει σε όλους τους οδηγούς της στη Βρετανία κατώτατο μισθό, πληρωμένη άδεια και σύνταξη, ο τρόπος με τον οποίο η Deliveroo αντιμετωπίζει τους ποδηλάτες της μπαίνει στο μικροσκόπιο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News