ΓΕΦΥΡΑ 2: Πώς θα επιδοτηθούν τα επιχειρηματικά δάνεια
Από 300 έως 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 2.500 έως και 50.000 για τις επιχειρήσεις θα κυμαίνεται η επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος Γέφυρα 2. Το ύψος της επιδότησης είναι συνάρτηση του μεγέθους της επιχείρησης και το κατά πόσο το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, μη εξυπηρετούμενο ή καταγγελμένο και όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πριμοδοτήσει τις συνεπείς επιχειρήσεις με υψηλότερα ποσά επιδότησης, αλλά και να «πειθαναγκάσει» όσες έχουν δάνειο σε καθυστέρηση να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα και να ρυθμίσουν το δάνειό τους.
Η στόχευση αυτή δεν ισχύει για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνειο που έχει καταγγελθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2018, οι οποίες αποκλείονται από το πρόγραμμα Γέφυρα και δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση. Εφόσον όμως είναι δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 και μέχρι και την ημερομηνία της αίτησης, το καταγγελμένο τμήμα των οφειλών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% του συνόλου των δανείων που έχει λάβει η επιχείρηση από τις τράπεζες. Τα δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν θεωρούνται ως καταγγελμένα.
Αναλυτικά τα όρια της επιδότησης είναι τα εξής:
• Για όσες επιχειρήσεις έχουν ενήμερες οφειλές την 31η Δεκεμβρίου 2020 το μέγιστο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 5.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 15.000 ευρώ για τις μικρές και τις 50.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 90% της δόσης για τους 3 πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 80% τους επόμενους τρεις και στο 70% τους τελευταίους δύο μήνες.
• Για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών το μέγιστο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 4.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 12.500 ευρώ για τις μικρές και τις 40.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 80% της δόσης για τους 3 πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 70% τους επόμενους τρεις και στο 60% τους τελευταίους δύο μήνες.
• Για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 2.500 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 7.500 για τις μικρές και τις 25.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα καλύπτει το 50% της δόσης για τους τρεις πρώτους μήνες, θα μειώνεται στο 40% τους επόμενους τρεις και στο 30% τους τελευταίους δύο μήνες.
Η ένταξη στο πρόγραμμα θα καλύψει επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρομεσαίες με βάση τον κοινοτικό ορισμό, ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών που έχουν προς τις τράπεζες. Ανώτατο όριο οφειλής τίθεται μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν θα πρέπει να οφείλουν άνω των 300.000 ευρώ ανά πιστωτή εφόσον είναι συνεπείς, τις 250.000 ευρώ ανά πιστωτή εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή εφόσον το δάνειο που έχει καταγγελθεί. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει επίσης όριο εισοδηματικό, το οποίο ορίζεται:
• έως τις 12.000 ευρώ για όσους έχουν καταγγελμένα δάνεια, προσαυξημένο κατά 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως 3
• έως τις 17.000 ευρώ εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως 3 και
• έως τις 24.000 ευρώ εφόσον δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως 3.
Για όλες τις κατηγορίες υπάρχουν επίσης «κόφτες» σε σχέση με την ακίνητη περιουσία που θα πρέπει να διαθέτουν, το ύψος των καταθέσεων και το ύψος των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων που έχουν στην κατοχή τους.
Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα πρέπει προηγουμένως να αποδεχθεί την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού της απορρήτου, προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα παραπάνω στοιχεία. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει προηγουμένως να αποδεχθούν αυτές θα πρέπει να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα και να τηρήσουν τη ρύθμιση. Η ρύθμιση θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα με όλους τους πιστωτές για τις οφειλές για τις οποίες ζητείται επιδότηση και όχι αργότερα από τις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Με στόχο να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος και να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων τα καταγγελμένα δάνεια θα παρακολουθούνται στενά όχι μόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης, δηλαδή τους 8 μήνες, αλλά για 18 συνεχείς μήνες, ενώ για τις επιχειρήσεις που είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 3 μήνες, η παρακολούθηση θα ισχύσει για 12 μήνες.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News