BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Κινδυνεύει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;

Berenberg Bank: Κινδυνεύει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;

Οι εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή  ακόμα και να τεθούν σε κίνδυνο, προειδοποιεί η Berenberg Bank, αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μπλόκαρε τη διαδικασία με την οποία θα δοθεί στην Κομισιόν έγκριση για να εκδώσει ομόλογα για το ύψους 750 δισ. ευρώ fund.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον οι μισές από τις χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη εγκρίνει το σχετικό νόμο,  όμως η Κομισιόν δεν μπορεί να αντλήσει τα χρήματα για το fund εάν δεν έχει πάρει έγκριση από όλες τις χώρες. «Εκτός και εάν το ζήτημα επιλυθεί γρήγορα και υπέρ του νόμου, τον οποίο έχουν ήδη εγκρίνει και τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία, οι  πληρωμές από το fund θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να κινδυνεύσουν», αναφέρει η Berenberg Bank.

Οι αντιδράσεις

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν εξουσιοδοτεί την Κομισιόν να εκδώσει μεγάλα ποσά χρέους καθώς και ότι η χρήση της ρήτρας έκτακτης ανάγκης της Συνθήκης μπορεί  να γίνει για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών μίας καταστροφής, αλλά όχι ενός πολυετούς ταμείου ανάκαμψης μετά την  κρίση.

Τα σενάρια

Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με την Berenberg Bank, είναι ότι το Δικαστήριο θα απορρίψει γρήγορα την υπόθεση. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο α) το Δικαστήριο να καθυστερήσει τη διαδικασία έγκρισης για πάνω από μερικές εβδομάδες και β) να αποφασίσει αιφνιδιαστικά ότι η Γερμανία δεν μπορεί να συμμετάσχει το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί οι όροι χρηματοδότησης παραβιάζουν το γερμανικό Σύνταγμα.

«Μία περαιτέρω καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ πολύ πέραν των μέσων του 2021 θα ήταν ατυχής», αναφέρει η Berenberg. Όμως, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές προκλήσεις, αυτό δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη ένα μεγάλο πρόβλημα, τονίζει.  Εφόσον οι αγορές περιμένουν ότι τα χρήματα θα εκταμιευτούν λίγο αργότερα, οι χώρες αυτές αναμένεται να συνεχίσουν να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει προσωρινά τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP, εξηγεί ο οίκος.  

«Ένα βέτο του γερμανικού Δικαστηρίου κατά της κοινής ομολογιακής έκδοσης της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ήταν μία απίθανη πολιτική  βόμβα», σημειώνει η Berenberg. Όμως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα σήμαινε το τέλος του Ταμείου. «Στο τέλος, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο καταφέρνουν συνήθως να ξεπερνούν τα εμπόδια», τονίζεται.

Τι σημαίνει

Ανεξάρτητα από το πώς θα χρηματοδοτηθεί τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης, η υπόθεση του Γερμανικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει τα όρια της δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Μία πολύ στενότερη δημοσιονομική ένωση θα απαιτούσε μία σημαντική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί μέσω δημοψηφισμάτων σε κάποιες χώρες μέλη και ενδεχομένως να συνοδευτεί από αλλαγές στα συντάγματα κάποιων χωρών.

Η Berenberg τονίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό και ευπρόσδεκτο βήμα προς τα μπροστά.  Όμως, δεν φέρνει την Ε.Ε. ή την Ευρωζώνη σε τροχιά προς τη δημοσιονομική ένωση. «Το Ταμείο παραμένει μία έκτακτη απάντηση σε μία εξαιρετική κοινή κρίση. Αλλά και πάλι, θέτει ένα προηγούμενο», καταλήγουν οι αναλυτές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News