Φτιάχνοντας μέλι χωρίς μέλισσες
Πώς φτιάχνεται το μέλι; Εργάτριες μέλισσες βγαίνουν από την κυψέλη, ρουφάνε το νέκταρ από τα λουλούδια και το αποθηκεύουν σε ένα δεύτερο ειδικό στομάχι που διαθέτουν για να το παραδώσουν σε άλλη ομάδα μελισσών στην κυψέλη, που το μασούν, το διαχέουν στις κηρήθρες και φτιάχνουν «πλάκες» μελιού.
Υπάρχει όμως τρόπος να φτάσει το μέλι στο τραπέζι μας χωρίς να το «κλέψουμε» από τις μέλισσες. O Μάρκο Μάντιτς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MeliBio φροντίζει για αυτό.
Ως βίγκαν συνειδητοποίησε ότι μία από τις τροφές που του έλειπαν περισσότερο ήταν το μέλι. Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει ένα νέο είδους μελιού, πανομοιότυπο με το φυσικό σε κάθε του μόριο, αλλά χωρίς η διαδικασία της παραγωγής να περιλαμβάνει μέλισσες.
Η εταιρεία του ουσιαστικά μιμείται τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς που αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις «πλάκες» μελιού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εναλλακτικές τροφών, που δημιουργούνται στα εργαστήρια για τα γαλακτομικά προϊόντα και το κρέας. Πολλά από αυτά ωστόσο απέχουν πολύ από το αυθεντικό σε υφή και γεύση.
Tώρα πια όμως, μία σειρά από start ups όπως η MeliBio χρησιμοποιούν τη ζύμωση για βίγκαν προϊόντα πανομοιότυπα με τα αυθεντικά από μέλη και τυρί έως ασπράδια αυγών και κρέας. Τα προϊόντα αυτά δεν ικανοποιούν μόνο τους βίγκαν. Έχουν οφέλη για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ η παραγωγή κρέατος και γαλακτομικών ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων.
Επιπλέον η αυξημένη όρεξη για μέλι ανά τον κόσμο πλήττει πολλά είδη μελισσών. Να σημειωθεί ότι περίπου τα 2/3 του μελιού που πωλείται στις αγορές είναι μέλι ως συστατικό για άλλα προϊόντα, από αναψυκτικά και σνακ ως καλλυντικά και φάρμακα.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News