Βρετανία και Ε.Ε. συμφώνησαν σε μνημόνιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Το πρώτο βήμα μετά το Brexit έκαναν σήμερα Βρετανία και Ε.Ε. για να συνεργαστούν στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμφωνώνοντας να συσταθεί ένα φόρουμ προκειμένου να συζητήσουν για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς.
Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές εταιρείες του Σίτι του Λονδίνου να εξασφαλίσουν κάποια πρόσβαση στην ενιαία αγορά, την οποία έχασαν όταν η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε.. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο κατανόησης για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε και οι δύο πλευρές εργάζονται τώρα για να την θέσουν και επίσημα σε ισχύ σε πρακτικό επίπεδο.
Το μνημόνιο θέτει το πλαίσιο της ρυθμιστικής συνεργασίας και ορίζει ένα κοινό φόρουμ προκεμένου να συζητηθούν οι κανονισμοί και οι διαδικασίες, σε συνδυασμό με τον επιμερισμό πληροφοριών. Είναι επίσης ξεχωρισμό από κάθε απόφαση με ισοδύναμα, δηλ. μία σειρά από μονομερείς κανονισμούς που η κάθε πλευρά μπορεί να εφαρμόσει για να προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
«Σίγουρα συνιστά θετική εξέλιξη. Η αγορά περίμενε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω προσκώμματα ως προς το χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Απομένει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες», αναφέρει ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International.
Παρότι το μνημόνιο κατανόησης είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα ισοδύναμα, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούν ότι εξασφαλίζοντας ένα κοινό πλαίσιο για ορισμένους κανονισμούς στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυτό θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει κάποια ισοδύναμα, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην κοινοτική αγορά. «Θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος μετά το μνημόνιο σε ορισμένα θέματα», ανέφερε η Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μέιριντ Μακγκίνες, προειδοποιώντας ότι τυχόν αποκλίσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τα ισοδύναμα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News