Ηλεκτρονικά φαρμακεία: Αυξημένες κατά 52% οι πωλήσεις το α΄ δίμηνο του 2021
Στα 223 εκατ. ευρώ οι online αγορές το 2020
Με +52% έτρεξαν οι αγορές από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στο πρώτο δίμηνο του 2021, καθώς οι Έλληνες συνέχισαν να αγοράζουν καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικά και προϊόντα υγείας από το ηλεκτρονικό κανάλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, που ειδικεύεται στην παροχή και ανάλυση δεδομένων του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου καταναλωτικών αγαθών και φαρμάκων, το 2020 οι online αγορές που πραγματοποιήθηκαν στο κανάλι ήταν αξίας 223 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ ενώ η ετήσια online επισκεψιμότητα στα ελληνικά ηλεκτρονικά φαρμακεία έφτασε τις 118 εκατ. επισκέψεις. Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014 ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδο.
Συνολικά στη χώρα μας λειτουργούν 313 ηλεκτρονικά φαρμακεία, με τα 30 μεγαλύτερα να συγκεντρώνουν το 70% της επισκεψιμότητας των καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group τα μεγάλα ηλεκτρονικά φαρμακεία να ισχυροποιούνται συνεχώς σε σχέση με τα μικρότερα, λόγω ισχυρής αγοραστικής δύναμης, μεγάλων επενδύσεων σε marketing και υποδομές logistics αλλά και διεύρυνση της εμπορικής τους γκάμας.
Κατά τα ίδια στοιχεία, η Black Friday και τα δύο lockdowns εκτόξευσαν την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών το 2020: ο Νοέμβριος με Black Friday παρουσίασε αύξηση ρεκόρ της τάξεως του 95%, o Aπρίλιος με πρώτο κύμα lockdown παρουσίασε αύξηση 85%, ενώ ο Δεκέμβριος και το δεύτερο κύμα lockdown παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 66%, συγκριτικά πάντα με τους ίδιους μήνες του 2019.
Σε ό,τι αφορά την αξία online αγορών το 2020, τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι παρακάτω κατηγορίες: +98% τα προϊόντα υγείας, με τις φαρμακευτικές μάσκες να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία, +47% τα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, +37% τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας και+26% σε βρεφικά και παιδικά είδη.
Όπως σημειώνει η Convert Group η σημαντική αύξηση στη ζήτηση προϊόντων από τα online φαρμακεία, οδήγησε τους φαρμακοποιούς διαχειριστές τους να συγκρατήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις που προσέφεραν στους καταναλωτές τους, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Έτσι η μέση έκπτωση το 2020 ήταν 36,1% σε σχέση με 37,8% που ήταν το 2019. Η μόνη προϊοντική κατηγορία από τις 20 που ανέλυσε η Convert Group όπου αυξήθηκαν οι εκπτώσεις ήταν οι χειρουργικές μάσκες: από 32,6% μέση έκπτωση το 2019, οδηγήθηκε σε 51,2% μέση έκπτωση το 2020, διευκολύνοντας τους καταναλωτές που τις αγόρασαν σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, τα αντισηπτικά προϊόντα για την υγιεινή χεριών από 35,1% μέση έκπτωση το 2019, περιορίστηκαν σε 25,5% μέση έκπτωση το 2020. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Convert Group, σε όλες τις κατηγορίες το οnline κανάλι αναδεικνύεται ως εκπτωτικό σε σχέση με το φυσικό φαρμακείο.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News