Πώς η πανδημία «μακιγιάρισε» τα χρέη εκατομμυρίων πολιτών
Μία από τις βασικότερες «κληρονομιές» της πολυετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αφορά τις υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο, οι οποίες αυτή την στιγμή ανέρχονται σε περισσότερα από 108 δισ. ευρώ (σ.σ. χωρίς να συνυπολογίζονται οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία).
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ελήφθησαν, έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών. Ή καλύτερα έχουν καταφέρει να «μακιγιάρουν» τα διαθέσιμα στοιχεία.
Κι αυτό, διότι οι παρατάσεις στις πληρωμές φόρων συνέβαλαν στη μείωση τόσο των νέων χρεών όσο και στον αριθμό των οφειλετών. Όμως, αυτό που συμβαίνει, επί της ουσίας, είναι ότι οι φορολογούμενοι, αντί να καταβάλουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους, καλούνται να το πράξουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του νέου χρέους προς ώρας παραμένει «κρυφό».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα (σ.σ. νέα χρέη) της περιόδου Δεκέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2020 διαμορφώθηκαν σε 7,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αισθητή μείωση της τάξης σχεδόν των 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σημαντική κάμψη εμφάνισε και ο αριθμός των οφειλετών, ο οποίος κατέγραψε πτώση κατά 23.691 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σε συνολικά 4.045.217. Κι αυτό, χάρη τόσο στην αναστολή πληρωμών όσο και στη διαγραφή οφειλών έως 10 ευρώ, η οποία αφορούσε περίπου 118.906 πρώην οφειλέτες.
Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο αριθμός των οφειλετών με εύρος οφειλών μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ μειώθηκε κατά 19.710 (σ.σ. μείωση του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου κατά 21,2 εκατ. ευρώ), οι οφειλές άνω των 10.000 ευρώ σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε, εδράζεται στις οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ και κατά 205 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (σ.σ. παλαιό και νέο χρέος) να εκτινάσσεται σε 86,5 δισ. ευρώ και σε 8.400 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 5.119 νομικα πρόσωπα.
Μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» του προβλήματος αναμένεται όταν υπάρξει άρση των μέτρων στήριξης, η οποία θα συνεπάγεται την υποχρέωση πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων.
Δεν πρέπει, μάλιστα, να λησμονηθεί ότι δίπλα στις φορολογικές οφειλές προστίθενται και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, οι οποίες στα τέλη του 2020 κυμαίνονταν σε 37,5 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News