Ερντογάν προς πολίτες: Επενδύστε τα ξένα νομίσματα και τον χρυσό που κρατάτε στο σπίτι σας
Μετά το φιρμάνι που έστειλε ο Ερντογάν στους κοσμηματωπόλεις, καλεί τώρα όλους τους Τούρκους πολίτες να ρευστοποιήσουν τα αποθέματα χρυσού που διακρατούν στα σπίτια τους και να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να στηρίξουν τις χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας, μετά την αιφνιδιαστική απόφασή του να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Η λίρα απώλεσε 10% της αξίας της, ενώ μετοχές και ομόλογα ακολούθησαν ελεύθερη πτώση μετά την αποπομπή του Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ο νέος διοικητής Σαχάπ Καβτζίογλου ενστερνίζεται την ίδια άποψη με τον Ερντογάν για τα υψηλά επιτόκια.
«Ζητώ από τους πολίτες να επενδύσουν τα ξένα νομίσματα και το χρυσό που διακρατούν στα σπίτια τους, που είναι εθνικός μας πλούτος, σε διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία για να στηρίξουμε την οικονομία και την παραγωγή μας», είπε χαρακτηριστικά.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απομάκρυνση του Αγκμπάλ, ο Ερντογάν απέφυγε κάθε αναφορά στον πρώην διοικητή. Επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στην τουρκική οικονομία και κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να «εμπιστευθούν την ισχύ της Τουρκίας, τη δυναμική και το μέλλον της». «Οι διακυμάνσεις των αγορών τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλούν τα θεμελιώδη της τουρκικής οικονομίας, τις πραγματικές δυναμικές και το μέλλον της. Εχουμε επανειλημμένως αποδείξει τις αντιστάσεις μας σε κάθε είδους κρίσης με τη δυναμική οικονομική μας διαρθρωση, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δέσμευση για μία οικονομία ελεύθερης αγοράς», υπογράμμισε.
Αντίστοιχες εκκλήσεις για επενδύσεις σε τουρκικό ενεργητικό έχουν γίνει και σε προηγούμενες περιόδους οικονομικής αναταραχής, όπως στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι Τούρκοι φυλάσσουν «κάτω από τα στρώμματά τους» χρυσό αξίας αντίστοιχης με το 40% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αποταμιεύσεις τους σε δολάριο και ευρώ έχουν επίσης βοηθήσει τους Τούρκους να θωρακιστούν απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό και στη διολίσθηση της λίρας, η οποία απώλεσε το 40% της αξίας της από τη νομισματική κρίση του 2018.
«Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, από το έλλειμμα του προϋπολογισμού έως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη συναλλαγματική ισοτιμία. Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κενό αξιοπιστίας. Οσο ο Ερντογάν δεν το κλείνει, κανένα από τα σχέδιά του για την τόνωση της οικονομίας δεν θα αποδώσει», αναφέρει ο Κερίμ Ρότα, πρώην τραπεζίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν «αδύναμες και ανεπαρκείς».
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News