GS1 Association: Λύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας
Ο ραβδωτός κώδικας, που διεθνώς ονομάζεται barcode, είναι ένα σύστημα αυτόματης οπτικής αναγνώρισης κωδικών αριθμών που αντιστοιχούν σε περιγραφή των χαρακτηριστικών των προϊόντων. Η ιστορία των barcodes ξεκινάει με επιτυχία το 1974 στο Οχάιο των ΗΠΑ όπου σε ένα πακέτο τσίχλες υπήρχε τυπωμένος ένας γραμμωτός κώδικας με 12 κάθετες άσπρες και μαύρες γραμμές σε σχήμα χτένας. Όταν το πακέτο έφτασε στο ταμείο και πέρασε από το μηχάνημα του σούπερ μάρκετ, ξεκίνησε και μια μεγάλη εμπορική επανάσταση. Στην οθόνη εμφανιζόταν η μάρκα της συσκευασίας, το βάρος της, ο σειριακός αριθμός της και η τιμή. Την ίδια ώρα, ο υπολογιστής αφαιρούσε μία συσκευασία από τα αποθέματα και πρόσθετε αντίστοιχα μια στη λίστα της επιχείρησης για παραγγελίες.
Και κάπως έτσι αυτός ο κώδικας ήρθε για να βάλει τον πλανήτη σε μία οργανωμένη λειτουργία. Η χρήση έγκυρων barcodes βοηθά ουσιαστικά στη σωστή διαχείριση ενός προϊόντος από την παραγωγή έως την αποθήκευση, την προώθηση και τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα διευκολύνει καθημερινά υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές (τρένα, αεροπλάνα, πλοία), τα νοσοκομεία και πολλές δημόσιες υπηρεσίες.
Από την πρώτη επίσημη εμφάνιση των barcodes στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα έως σήμερα, έχουν σαφώς αλλάξει πολλά και σε αυτό τον τομέα καθοριστικό ρόλο έχει παίξει παγκοσμίως ο διεθνής οργανισμός GS1, που αποκλειστικός σκοπός του είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εφαρμογή διεθνών κοινών προτύπων κωδικοποίησης για την εφοδιαστική αλυσίδα διαφόρων τομέων, σε όλο τον κόσμο.
Ο GS1 που ιδρύθηκε το 1974, είναι μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός, εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο. Προσφέροντας μία πλήρη σειρά προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων, μέσω των διεθνών προτύπων GS1, εξασφαλίζονται τυποποιημένες διαδικασίες και επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερες εμπορικές συναλλαγές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών. Συνεργάζεται με πολλούς διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως ISO, NATO, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, World Customs Organization, World Health Organization, AIM, HL7.
Το πιο γνωστό πρότυπο είναι το barcode, που χαρακτηρίστηκε από το BBC ως ένα από τα «50 πράγματα που στήριξαν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».
Στην Ελλάδα τo ολοκληρωμένο Σύστημα Αναγνωρισμένων Διεθνών Προτύπων GS1, προσφέρεται από το GS1 Association – Greece, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού GS1. To GS1 Association – Greece είναι ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για τη διαχείριση του συστήματος GS1 και τη χορήγηση GS1 κωδικών barcodes με προθέματα 520 και 521. Είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που δημιουργήθηκε και διοικείται από επιχειρήσεις – χρήστες του συστήματος GS1, αριθμεί περισσότερα από 5.000 μέλη, και προσφέρει στις επιχειρήσεις – μέλη του μια σειρά από σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις βασισμένες στα διεθνή πρότυπα GS1, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων τους στις εμπορικές συναλλαγές, και να απαντούν στις ανάγκες και προκλήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης αγοράς.
Το σύστημα GS1 χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για την επιβεβαίωση καθώς και την ανταλλαγή των στοιχείων των συνεργατών τους, ενώ μέσω αυτού (και ιδίως μέσω της πλατφόρμας GEPIR) οι τελωνειακές και ελεγκτικές αρχές και οι δημόσιοι φορείς ανά τον κόσμο μπορούν να ελέγχουν στοιχεία και να εντοπίζουν πλαστά προϊόντα. Επίσης, τα e-shops (όπως Amazon, Alibaba, eBay, Google) επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα των κωδικών των διακινούμενων μέσω αυτών προϊόντων και οι τελικοί καταναλωτές (ακόμη και μέσω κινητών τηλεφώνων) αντλούν στοιχεία για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις, που τα παράγουν ή/και τα εμπορεύονται.
Λύσεις όπως τα GS1 Barcodes αλλά και οι νέοι τύποι barcodes DataBar – DataMatrix – QRCode, χρησιμοποιούνται για κωδικοποίηση και σήμανση των προϊόντων, μια διαδικασία η οποία με τη σειρά της βοηθά στην Αυτόματη Συλλογή Δεδομένων. Ιχνηλασιμότητα, Ασφάλεια, Αυθεντικότητα, Ανάκληση και Απόσυρση Προϊόντων, αλλά και καινοτόμες εφαρμογές B2C με τη χρήση κινητής τηλεφωνίας μέσω smartphones, είναι οι βασικές εφαρμογές που προσφέρει ο GS1, καλύπτοντας όλο το φάσμα της επίκαιρης εμπορικής δραστηριότητας και εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύνολό της.
Στην Ελλάδα το σωματείο «GS1 Association – Greece» προσφέρει μια σειρά από προνόμια στα μέλη του. Με τη χρήση των λύσεων του, οι επιχειρήσεις κατοχυρώνουν μοναδικούς κωδικούς barcode GS1 (προθέματα 520 και 521), οι οποίοι καταχωρούνται στο Διεθνές Μητρώο Κωδικών του GS1, GEPIR (www. gepir.org), ενώ μέσω του data pool HellaSync συγχρονίζονται τα δεδομένα μεταξύ πλήθους εμπορικών συνεργατών.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας και σε συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τους παρέχεται συνεχής, συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση και τους διατίθενται προς αξιοποίηση/ χρήση νέα σύγχρονα εργαλεία του συστήματος GS1 . Παράλληλα άμεση είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη και κοινοτική Οδηγία/Ρύθμιση.
Πρόσφατα, μάλιστα, αρμόδια δικαστική αρχή δικαίωσε για άλλη μια φορά το GS1 Association – Greece σε υπόθεση φερόμενης παράνομη χρήσης και απόδοσης κωδικών αριθμών barcodes με τα GS1 προθέματα 520 και 521 από τον ως άνω φορέα, καθώς αναγνώρισε ότι μόνο στο GS1 Association – Greece έχει απονεμηθεί το δικαίωμα χρήσης αυτών των προθεμάτων, υπό την ιδιότητά του ως του μοναδικού φορέα – μέλους του GS1στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας έτσι την επί εδώ και μία δεκαετία νόμιμη, ομαλή και αποτελεσματική διαχείριση του συστήματος GS1 από το GS1 Association – Greece, προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News