Μακγκίνες: Η Ε.Ε. δεν βιάζεται να καταλήξει σε συμφωνία με το Σίτι του Λονδίνου
H E.Ε. και η Βρετανία αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους έως τα τέλη Μαρτίου, όμως οι Βρυξέλλες δεν σκοπεύουν να βιαστούν να δώσουν στο Σίτι του Λονδίνου πρόσβαση στην κοινοτική αγορά, όπως ανέφερε η Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μέιριντ Μακγκίνες.
Η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, στερώντας τον τεράστιο χρηματοοοικονομικό κλάδο της από την πρόσβαση στην Ε.Ε., που αποτελούσε μέχρι τότε το μεγαλύτερο πελάτη της. «Δεν θα επαναφέρουμε την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. για τη Βρετανία εφόσον επέλεξε να αποχωρήσει», είπε η Επίτροπος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Χρεογράφων και Κινητών Αξιών (ESMA).
Το γεγονός ότι η μετακίνηση των συναλλαγών σε μετοχές και παράγωγα του ευρώ από το Λονδίνο στην Ε.Ε. χωρίς καμία διακοπή ή προσκώμματα στις αρχές του έτους σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν τον χρόνο να σκεφθούν το μέγεθος της πρόσβασης που θα πρέπει να επιτρέψουν στην χρηματοοικονομική αγορά του Λονδίνου, συμπλήρωσε η ΜακΓκίνες. Οταν συμφωνηθεί το νέο πλαίσιο συνεργασίας, το επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση των λεπτομερειών ως προς τη μελλοντική πρόσβαση του κλάδου στην κοινοτική αγορά, διευκρίνισε.
«Ομως, δεν υπάρχει περίπτωση να καθήσουμε μαζί στο τραπέζι, όπως έγινε στην εμπορική συμφωνία του Δεκεμβρίου, να καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι και να ανακοινώσουμε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων. Βλέπω μία συμφωνία κατά περίπτωση. Μολονότι μπορεί να υπάρξουν ένα ή δύο ζητήματα που ενδεχομένως να είναι πιεστικά, δεν είναι τίποτε επείγον αυτή τη στιγμή, γεγονός που μας επιτρέπει να προβούμε στις σωστές ενέργειες και αυτό πιστεύω ότι είναι κατανοητό στη βρετανική πλευρά», κατέληξε η Επίτροπος.
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα παράσχουν ποτέ απόλυτη ισοδυναμία στον βρετανικό χρηματοοικονομικό κλάδο, που ουσιαστικά θα επιβεβαίωνε πως οι κανόνες του Σίτι είναι αρκετά αξιόπιστοι για να μπορέσει να λειτουργήσει μια εταιρεία από εκεί στο μπλοκ της Ε.Ε. Ο Ρίσι Σουνάκ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, είχε ανακοινώσει αρχές Νοεμβρίου του 2020 πως έχουν ληφθεί μέτρα για να μπορούν πελάτες του Σίτι του Λονδίνου από την Ευρώπη να χρησιμοποιούν τα χρηματιστήρια και τα συστήματα εκκαθάρισης της Βρετανίας, προσφέροντας ισοδυναμία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Θεωρητικά, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και να προσφέρουν ισοδυναμία στο Σίτι του Λονδίνου, εφόσον η Βρετανία είχε ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου όσο ήταν κράτος-μέλος Ε.Ε..
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News