Business & Finance Τρίτη 17/11/2020, 15:53
BUSINESS & FINANCE

ING: Η Ελλάδα θα πληρώνει τα χρέη της πανδημίας για 10 χρόνια

ING: Η Ελλάδα θα πληρώνει τα χρέη της πανδημίας για 10 χρόνια

Αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μεγαλύτερη των 25 ποσοστιαίων μονάδων θα αφήσει πίσω της πανδημία, υπολογίζει η ING, καθώς τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης που αυτός προκαλεί εκτοξεύουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα ολόκληρης της Ευρωζώνης σε πρωτοφανή επίπεδα. «Παρότι βραχυπρόθεσμα σίγουρα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τα τεράστια πακέτα μέτρων, το ερώτημα γύρω από το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα επίπεδα του χρέους  θα φέρει σύντομα έντονες συζητήσεις», προβλέπει ο οίκος. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ING, ακόμα και εάν οι χώρες επιστρέψουν στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2018 και του 2019, θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2029 θα να επιστρέψουν τα δημόσια χρέη της Ευρωζώνης στα προ-κρίσης επίπεδα. Το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 έως τα τέλη του 2021 και η Γερμανία έως το 2023. 

Όμως, για τις χώρες που μπήκαν στην πανδημία με ήδη υψηλά χρέη, θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια για να καλύψουν το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού. Το ελληνικό χρέος θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα το 2030, το ισπανικό το 2031 και το γαλλικό το 2032. Η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία θα φτάσει στο 2060 για να δει το χρέος της να επιστρέφει στα επίπεδα του 134,4%. 

Στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, τότε τα δημόσια οικονομικά πολλών χωρών θα βρεθούν εκτός ελέγχου. Με μία υποθετική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων κατά 200 μονάδες βάσης και με την ανάπτυξη και το πρωτογενές ισοζύγιο στα μέσα επίπεδα του 2018-2019, η Ελλάδα θα αδυνατούσε να μειώσει το χρέος της. Το stress test που έτρεξε η ING δείχνει το ελληνικό χρέος να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στο 222,8% του ΑΕΠ έως το 2030. 

Η Ελλάδα το 2021 

Η ING προβλέπει ότι το 2020 θα κλείσει με ύφεση 8,5% για την ελληνική οικονομία, και θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% για το 2021 και 3,4% για το 2022.

Ενώ η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά την ελληνική οικονομία ευάλωτη στην κρίση του κορωνοϊού, τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν τη χώρα να μπει σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης, εξηγεί ο οικονομολόγος του οίκου, Paolo Pizzoli. 

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο lockdown και τις επιπτώσεις του για την οικονομία, η ING επισημαίνει ότι αυτό είναι ηπιότερο από την καραντίνα του Απριλίου και του Μαΐου, όμως θα είναι αρκετό για να συμπιέσει την ανάπτυξη (κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων στην εσωτερική ζήτηση). Τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τη μείωση της απασχόλησης. 

Η ING προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί και άλλα μέτρα στήριξης το πρώτο εξάμηνο του 2021, επομένως δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα περιθώρια για μια ουσιαστική βελτίωση  των δημόσιων οικονομικών. Παρόλα αυτά, με δεδομένο το μικρό ποσοστό του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να ταράξει ιδιαίτερα την αγορά των ελληνικών ομολόγων. 

Συνολικά, η ING βλέπει το 2021 σαν μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, εξαιτίας των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που θα εισρεύσουν στη χώρα. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν τα projects που θα χρηματοδοτηθούν και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στα μάτια των ξένων επενδυτών. Εάν συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021 για την ελληνική ανάπτυξη», καταλήγει ο Pizzoli. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News