Κλείνει η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Εθνικής τράπεζας και του CVC Capital Partners για την μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την συμφωνία αναμένεται να επικυρώσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας που θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τα ετήσια αποτελέσματα του έτους, που ανακοινώνονται την Παρασκευή.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ πριν δώσει την τελική έγκριση αναμένει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με ποσοστό 41%. Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να πιστοποιήσει το εύλογο του τιμήματος, βάσει ανεξάρτητης αποτίμησης που έχει πραγματοποιήσει για λογαριασμό του η Barclays. Το τίμημα για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 410 εκατ. ευρώ και κινείται εντός του εύρους τιμών που δίνουν οι ανεξάρτητες αποτιμήσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα. Λεπτομέρειες για τους επιμέρους όρους της συμφωνίας που αποτέλεσαν αντικείμενο εξαντλητικών και πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, αναμένεται να ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΤΕ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Το CVC Capital Partners ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC προκρίνεται από τη διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ ως η ενδεδειγμένη λύση προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της DG Comp, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας το 2015. Βάσει των δεσμεύσεων αυτών η Εθνική τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει το 80% τουλάχιστον της Εθνικής Ασφαλιστικής ή να προχωρήσει στη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού στο Χρηματιστήριο, λύση ωστόσο που δεν προκρίθηκε καθώς προεξοφλούσε ότι το τίμημα θα ήταν χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα επιτυγχάνονταν μέσω της πώλησης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2020 η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε υψηλή κερδοφορία που άγγιξε τα 82 εκατ. ευρώ προ φόρων, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους προσεγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο κατά 158 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 και ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά 131%-171% τον αναγκαίο δείκτη φερεγγυότητας, χωρίς ή με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Η ενίσχυση των κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της κερδοφορίας, αλλά και των αποτιμητικών κερδών ύψους 125 εκατ. ευρώ από επενδυτικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και ξένα κρατικά ομόλογα των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων.
Από την πλευρά του CVC η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας συνιστά στρατηγικό στόχο της θέσης του στη χώρα μας, στην οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια με την εξαγορά της Vivartia, τις εξαγορές στον χώρο της υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της skroutz.gr.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News