ΑΞΙΟΧΡΕΟ

Γιατί δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας η DBRS

Αν και περιορισμένες, υπήρχαν κάποιες προσδοκίες στην αγορά για αναβάθμιση του trend της αξιολόγησης

Γιατί δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας η DBRS

Στο επόμενο ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης, στις 23 Απριλίου, μεταφέρεται τώρα το ενδιαφέρον της Αθήνας, σε μία χρονιά που αναμένεται μεν να δώσει συνέχεια στον κύκλο αναβαθμίσεων του αξιόχρεου της Ελλάδας που άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο η Moody’s, χαρακτηρίζεται ωστόσο από τη λογική επιφυλακτικότητα των αναλυτών, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν ρευστό το σκηνικό στην οικονομία. 

Κάπως έτσι, διαψεύσθηκαν οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν στην αγορά -περιορισμένες, η αλήθεια είναι- για μια αναβάθμιση του trend της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικό από σταθερό, κατά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του καναδικού οίκου DBRS σχετικά με την ολοκλήρωση του review της ελληνικής οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα με BB (low). 

Οι αναλυτές του οίκου απέδωσαν την απόφασή τους να διατηρήσουν το «trend» (δηλαδή την τάση) της αξιολόγησής τους σταθερό, στην εκτίμησή τους ότι η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση του κορωνοϊού έπειτα από χρόνια δημοσιονομικών υπερ-αποδόσεων, τα οποία σε συνδυασμό με το υψηλό μαξιλάρι ρευστότητας, δίνουν στη χώρα τη δημοσιονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. 

Ουσιαστικά, αυτό που εννοούν οι αναλυτές της DBRS είναι ότι η εποχή υπαγορεύει αν μη τι άλλο υποβαθμίσεις και όχι αναβαθμίσεις στις προοπτικές των αξιολογήσεων γενικά. Βέβαια, όλοι οι επενδυτικοί οίκοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει φέτος κάποιον κίνδυνο υποβάθμισης. 

Τι θα οδηγούσε, λοιπόν, την DBRS σε μία απόφαση αναβάθμισης; Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της, αυτό εξαρτάται:

–          Από την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, που θα επαναφέρει την οικονομία σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. 

–          Από τη συμμόρφωση με τη μεταμνημονιακή εποπτεία των θεσμών, τη συνεργασία στις δημοσιονομικές προσπάθειες και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Έως το επόμενο review της DBRS, που είναι προγραμματισμένο για τις 17 Σεπτεμβρίου (όταν οι αναλυτές θα έχουν πλέον μία πολύ καλύτερη εικόνα, αφού θα έχει φανεί εάν το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πιάσει το στόχο της συλλογικής ανοσίας και κατά πόσο «σώθηκε» η κρίσιμη καλοκαιρινή σεζόν), τη σκυτάλη θα πάρει στις 23 Απριλίου η S&P. Θα ακολουθήσει στις 21 Μαΐου η Moody’s, σε ένα review που ωστόσο δεν αναμένεται να φέρει πολλές εξελίξεις, με δεδομένο ότι έπειτα και από την αναβάθμιση του Νοεμβρίου, ο συγκεκριμένος οίκος έχει δώσει σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News