Χρηματιστήριο: Απώλειες με υψηλό τζίρο – Στο επίκεντρο η Τρ. Πειραιώς
Στο -4% η Aegean, στο +7% η ΑΒΑΞ
Υπό την «επήρεια» των εκτενών πιέσεων στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται-για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το «σφυροκόπημα» στον τραπεζικό τίτλο επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,92% και υποχωρεί στις 836,79 μονάδες, χάνοντας σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (844,56 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες -από 830,78 έως 842,05 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 113 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της ημέρας, χάρη στο νέο «πακέτο» που διαβιβάστηκε στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (σ.σ. πουλήθηκε το 3,08%).
H ελληνική αγορά, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται προ των πυλών για την πρώτη πτωτική εβδομάδα μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές, βάζοντας «φρένο» στο θετικό momentum, το οποίο έφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη έως και τις 860 μονάδες (σ.σ. υψηλό 13 μηνών).
Η εξελισσόμενη «διόρθωση», η οποία έχει προσλάβει -κατά πολλούς- οξυμένη μορφή, εδράζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, και ειδικότερα στην Τρ. Πειραιώς. Η τραπεζική μετοχή εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα, κάτι το οποίο αποδίδεται στους όρους και τη διαδικασία της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σήμερα, μάλιστα, η JP Morgan προειδοποίησε για σημαντικό dilution στους υφιστάμενους μετόχους, με αποτέλεσμα να αναστείλει προς ώρας τη σύσταση και την τιμή – στόχο της μετοχής, επικαλούμενη την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης στους όρους της ΑΜΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεταβολές, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είχαν εύρος άνω του 6%. Ενδεικτικά, την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 26%, την Τετάρτη υποχώρησε κατά 6,38% και την Πέμπτη κατακρημνίστηκε στο -22,05%. Σήμερα, διολισθαίνει κατά 16% και περιορίζεται στο όριο του 0,57 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η έντονη μεταβλητότητα θεωρείται «αναγκαίο κακό», προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να περάσει στην επόμενη ημέρα, έχοντας απαλλαγεί από τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.
Δεύτερη «πηγή» των σημερινών ρευστοποιήσεων αποτελεί και η ευρύτερη ανησυχία των διεθνών αγορών για τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να βρίσκονται εκ νέου σε τροχιά ανόδου, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Ήδη το αμερικανικό 10ετές εκτινάσσεται άνω του 1,7% για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες. To ελληνικό πάντως, κινείται στα επίπεδα του 0,91%.
Aναδιορθώσεις δεικτών, DBRS και ομολογιακό δάνειο
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, στο μεταξύ, θα τεθούν σε εφαρμογή οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russel και Eurostoxx, οι οποίες έχουν και ελληνικό «άρωμα». Ειδικότερα, στον FTSE Russel θα εισαχθεί η μετοχή της Viohalco, ενώ στον Eurostoxx οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την έλευση «φρέσκων» κεφαλαίων.
Το βράδυ, παράλληλα, ο καναδικός οίκος DBRS θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, χωρίς βέβαια μια ενδεχόμενη αναβάθμιση να συνιστά το βασικό σενάριο. Ωστόσο, υπάρχουν προσδοκίες για αναθεώρηση του outlook, χάρη στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τη φετινή ανάπτυξη.
Σήμερα δε, θα κλείσει και το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό δάνειο, επταετούς διάρκειας και ύψους 200 εκατ. ευρώ, της Motor Oil, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αντικατοπτρίζει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα.
Πιέσεις και στην Alpha Bank
Ο τραπεζικός κλάδος, όπως είναι εύλογο, βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας πτώση κατά 2,67% και διολισθαίνοντας στις 525,09 μονάδες, χάνοντας 50 μονάδες ή 8,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (575,18 μονάδες), το οποίο ήταν και το υψηλότερο των τελευταίων 12 μηνών.
Πέραν της Τρ. Πειραιώς, η οποία εμφανίζει διψήφια πτώση (16%), έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κάτω του ορίου του 0,9 ευρώ, χάνοντας το 3,5% της αξίας της. Απώλειες της τάξης του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Eurobank – Εθνική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -3,47% 0,89 ευρώ
- Attica Bank -2,95% 0,2135 ευρώ
- Eurobank -1,44% 0,6999 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,34% 2,423 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -16,03% 0,576 ευρώ
Στο -4% η Aegean, στο +7% η ΑΒΑΞ
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές παραμένουν «κυρίαρχοι», καθώς οι απώλειες στις τράπεζες επηρεάζουν αρνητικά και τους υπόλοιπους τίτλους. Ενδεικτικά, η μετοχη της Aegean υποχωρεί κατά 4%, ενώ απώλειες πέριξ του 1,5% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco –παρά τα θετικά μεγέθη του 2020-, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.
Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κατά σχεδόν 2%, εν όψει του κλεισίματος του βιβλίου προσφορών για το 7ετές ομολογιακό δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, μικρά στηρίγματα παρέχει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 1,5%, αλλά και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία βρίσκεται κοντά στο +1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το +7,6% στη μετοχή της ΑΒΑΞ, εν μέσω των σεναρίων για ενεργή εμπλοκή στο project του Ελληνικού.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 56 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News