DZ Bank: Η μαεστρία της Ελλάδας με το 30ετές
Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να βγουν long στο ελληνικό 10ετές
Για πραγματική «μαεστρία» της Ελλάδας μιλά η DZ Bank, καθώς εξηγεί ότι εν μέσω της πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εκδώσει επιτυχώς ένα 30ετές ομόλογο με κουπόνι 1,875%, και μάλιστα για πρώτη φορά από το 2008.
Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, η έκδοση φαίνεται λογική από την πλευρά της Ελλάδας. Η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων αναφοράς προηγουμένως τελείωνε στην ωρίμανση του 2042. Με τη νέα έκδοση, η Ελληνική Δημοκρατία προσφέρει τώρα μία ολοκληρωμένη καμπύλη ομολόγων αναφοράς έως τα 30 χρόνια.
«Επομένως, η Ελλάδα επέστρεψε πρακτικά στις τάξεις των καθιερωμένων εκδοτών κρατικών ομολόγων, περίπου εννέα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της», τονίζεται.
Παρόλα αυτά, η DZ Bank εξηγεί ότι σε αντίθεση με ό,τι έκανε πριν από την κρίση και τα όσα κάνουν οι μεγαλύτεροι εκδότες –βλ. Γερμανία- η Ελλάδα δεν αναμένεται να αρχίσει να εκδίδει ομόλογα τακτικά, αλλά θα το κάνει σε ακανόνιστη βάση και ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Αθήνα έχει πολύ χαμηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς μεγάλο μέρος του χρέους της οφείλεται προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα.
Η DZ Bank τονίζει ότι ο λόγος για την επιτυχία της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων (αυτή ήταν η τέταρτη νέα έκδοση από την έναρξη της πανδημίας) θα πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Παρότι η φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση της Αθήνας έχει καταφέρει να υλοποιήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, η κρίση έχει επιφέρει βαρύ οικονομικό πλήγμα στη χώρα της Μεσογείου», εξηγούν οι αναλυτές. Την ώρα που το χρέος της Ελλάδας ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, η ΕΚΤ έχει αγοράσει έως τα τέλη του Ιανουαρίου ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 19 δισ. ευρώ υπό το πρόγραμμα PEPP.
Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank βλέπει ευκαιρίες κυρίως στο ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπου επισημαίνει ότι το spread με το αντίστοιχο ιταλικό έχει αυξηθεί σημαντικά, στις 25 μονάδες βάσης και κατά την άποψή της, παρουσιάζει προοπτικές συρρίκνωσης. «Καθώς η Ελλάδα αναμένεται να ωφεληθεί σχετικά περισσότερο από τις υψηλότερες μηνιαίες αγορές του προγράμματος PEPP, συστήνουμε τακτικές long θέσεις στο ελληνικό 10ετές έναντι short στο BTP», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, θέτοντας το στόχο για το spread στις 10 μονάδες βάσης.
Τονίζει, βέβαια, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ειδικά εάν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να σταματήσει τη γενικότερη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News