Ομολογιακές εκδόσεις: Η επενδυτική ζήτηση δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική
Οι επενδυτές έσπευσαν να ανταποκριθούν στις νέες ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωζώνης εκδηλώνοντας τεράστια ζήτηση, όμως τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πραγματική έκταση της ζήτησης για τα ομόλογα είναι δύσκολο να αποτυπωθεί.
Η Ισπανία προσείλκυσε επενδυτική ζήτηση άνω των 130 δισ.ευρώ στην κοινοπρακτική έκδοση του Ιανουαρίου, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μέσα σε 12 μόλις μήνες. Τον Φεβρουάριο, η ιταλική έκδοση 10ετούς προσείλκυσε από τους επενδυτές ζήτηση ύψους 108 δισ.ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκορ του περυσινού καλοκαιριού. Η Ελλάδα «είδε» την επενδυτική ζήτηση στην τελευταία έκδοση του 30ετούς ομολόγου της να ξεπερνά τα 26 δισ.ευρώ.
Τα τεράστια βιβλία παραγγελιών βοήθησαν τους οργανισμούς διαχείρισης δημοσίου χρέους των χωρών μελών της Ευρωζώνης να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκό κόστος δανεισμού, όμως την ίδια στιγμή η τεράστια αυτή ζήτηση δημιούργησε ερωτήματα για το εάν οι παραγγελίες αντανακλούν την πραγματική ζήτηση για τα ομόλογα.
«Στο τέλος της ημέρας, τα βιβλία προσφορών θεωρούνται ο βασικός δείκτης της ζήτησης», αναφέρει ο Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank. Το μέγεθος των βιβλίων προσφορών άρχισε να αυξάνεται το 2017, για να εκτοξευθεί το 2020 και μέχρι στιγμής στη διάρκεια του 2021 έχει φθάσει σε εξωφρενικά υψηλά νούμερα, λέει ο αναλυτής.
Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η αναλογία προσφοράς – ζήτησης για τις κοινοπρακτικές εκδόσεις αυξήθηκε γύρω στο 40% το 2020 συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο έτος και έχει ανέβει ακόμη περισσότερο εφέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Radobank.
H ζήτηση εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα για το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης υποστηρίζεται από το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Από πέρυσι το Μάρτιο, το εκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ έχει απορροφήσει κρατικό χρέος αξίας άνω των 760 δισ.ευρώ, το ο οποίο το αγοράζει αφού εκδοθεί μέσω της δευτερογενούς αγοράς.
Το γεγονός αυτό έχει κάνει πολλούς επενδυτές να ζητούν νέες εκδόσεις για να καλύψουν τις θέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Ομως, το φαινομενικό ενδιαφέρον από ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίου διαπιστώνεται ότι είναι προβληματικό. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι παραγγελίες από αντισταθμιστικά ταμεία μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές, καθώς βασικός στόχος τους είναι να μεταπωλήσουν τα ομόλογα πολύ γρήγορα με κέρδος στην ανοικτή αγορά.
«Επειδή έχεις ένα βιβλίο με παραγγελίες ύψους 100 δισ.ευρώ δεν σημαίνει ότι μπορείς και να εξασφαλίσεις την τιμή που θέλεις. Θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και στη διακράτηση των ομολόγων», εξηγούν αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ορισμένοι επενδυτές διογκώνουν τη ζήτηση προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα λάβουν το ποσό που θέλουν.
Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άντλησαν το άνευ προηγουμένου ποσό των 3,6 τρισ. ευρώ από ομολογιακές εκδόσεις το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Ευρώπης.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News