Χρηματιστήριο: Τραπεζικό sell off με την Πειραιώς στο -22%
Στις 844 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
«Πισωγύρισμα» έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τις στηρίξεις των 850 μονάδων, ελέω των ισχυρόταρων ρευστοποιήσεων στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα, οι πιέσεις παρέσυραν το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,5%.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,47% και διολίσθησε στις 844,56 μονάδες, χάνοντας συνολικά 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (857,19 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 22 μονάδες -από 840,18 έως 862,36 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 232 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό, χάρη στα πακέτα μετοχών που διακινήθηκαν τόσο στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα (σ.σ. ο Γιώργος Περιστέρης αγόρασε το 3,8% των μετοχών του ολλανδικού fund Reggeborgh) όσο και στη μετοχή της Jumbo (σ.σ. ο Απόστολης Βακάκης πούλησε το 3,8% έναντι 77 εκατ. ευρώ).
Στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων τέθηκε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία κατακρημνίστηκε στο -22% και το 0,686 ευρώ (σ.σ. νέο χαμηλό για το 2021), στον απόηχο της χθεσινοβραδινής παρουσίασης των όρων της επερχόμενης ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία, η νέα ονομαστική αξία της μετοχής θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ, μέσω της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και της δημιουργίας ειδικού μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 4,93 δισ. ευρώ.
Οι πιέσεις αποδείχθηκαν αρκετές, ώστε να παρασύρουν σε αρνητικό έδαφος το σύνολο του κλάδου, ο οποίος απώλεσε το 5% της αξίας του, περιορίζοντας σημαντικά τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2021 (στο 4% από 9%)
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έντονη μεταβλητότητα θεωρείται «αναγκαίο κακό», προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να περάσει στην επόμενη ημέρα, έχοντας απαλλαγεί από τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στις 810 μονάδες οι επόμενες στηρίξεις
Η ελληνική αγορά -παρά την τάση για διόρθωση, η οποία εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται σε συγκεκριμένους τίτλους- παραμένει σε «επαφή» με τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών, με τις επόμενες στηρίξεις του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη να βρίσκονται στις 810 μονάδες.
Άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών γίνεται διαρκώς αποδέκτης θετικών ειδήσεων, όπως για παράδειγμα η επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου (σ.σ. αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,9%), η συνέχιση των τιτλοποιήσεων στις τράπεζες (π.χ. Mexico, Sunrise κ.α.), καθώς και οι επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (π.χ. Alpha Bank, ΔΕΗ).
Κρίσιμη είναι και η αυριανή -τελευταία της εβδομάδας- συνεδρίαση, καθώς αναμένονται σημαντικές εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων, χάρη στην εισαγωγή της Viohalco σε τέσσερις δείκτες του FTSE Russel, αλλά και των Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ στους δείκτης του Eurostoxx.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας δε, ο καναδικός οίκος DBRS θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, χωρίς βέβαια μια ενδεχόμενη αναβάθμιση να συνιστά το βασικό σενάριο. Ωστόσο, υπάρχουν προσδοκίες για αναθεώρηση των εκτιμήσεων της οικονομικής ανάπτυξης.
«Έρμαιο» της Πειραιώς ο τραπεζικός κλάδος
Ο τραπεζικός κλάδος, ως συνέπεια των πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς, κατέγραψε ευρείες απώλειες της τάξης του 4,58%, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στις 539 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 36 μονάδες από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων 12 μηνων (575,18 μονάδες).
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, συγκεκριμένα, διολίσθησε κατά 22%, σε συνέχεια του χθεσινού -6,5%, με αποτέλεσμα την εξαΰλωση του +27% της Τρίτης (16/3). Όμως, οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, πιεζόμενη στο -6% και διολισθαίνοντας στο 0,91 ευρώ.
H Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, υποχώρησε κατά 4,8% και τα 2,45 ευρώ, χάνοντας τις στηρίξεις των 2,50 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank σημείωσε «ελεγχόμενη» πτώση κατά 0,5% και τo 0,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -6,02% 0,911 ευρώ
- Attica Bank -6,18% 0,22 ευρώ
- Eurobank -0,48% 0,7092 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -4,81% 2,456 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -22,05% 0,686 ευρώ
Στο –3,8% η Jumbo
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορούσε τη μετοχή της Jumbo, η οποία διολίσθησε κατά 3,8%, καθώς η πώληση των μετοχών του Απ. Βακάκη προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές. Απώλειες κατά 2% παρουσίασε και η μετοχή της Coca – Cola.
Στον αντίποδα, θετική ήταν η «εικόνα» για τις μετοχές των Viohalco, Aegean και ΟΠΑΠ, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη κοντά στο 3%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Cenergy τερμάτισε στο +3,7% χάρη στα ευοίωνα οικονομικά μεγέθη του 2020.
Συνολικά, 36 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 65 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 56,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News